Προσωπικός γιατρός, ελλείψεις φαρμάκων, διασύνδεση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ, αύξηση προϋπολογισμού, έλεγχος συνταγογράφησης και clawback είναι μερικά από τα ζητήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα ξεκινούν από την ανεπαρκή χρηματοδότηση της Υγείας στην Ελλάδα, η οποία μεγαλώνει τις ανισότητες.
Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η χρηματοδότηση το 2020 ανήλθε στο 9,5% του ΑΕΠ, με το 5,9% να αφορά το κράτος και το 3,2% τα νοικοκυριά. Από εκεί πηγάζει και το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, το οποίο, βεβαίως, είναι παγκόσμιο και εντάθηκε με την πανδημία.
Και εδώ, έρχεται ο απαραίτητος έλεγχος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μεγάλη πληγή είναι ο προσωπικός ιατρός. Παρόλο που ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης θεωρούσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, τα νούμερα άλλο δείχνουν, αφού οι 4.853.821 πολίτες που έχουν γραφτεί στην πλατφόρμα με δυσκολία βρίσκουν γιατρό από τους 3.428 που έχουν γραφτεί συνολικά.
Άλλο «αγκάθι» είναι η υποστελέχωση νοσοκομείων και ΕΚΑΒ. Ο συνολικός αριθμός των γιατρών φτάνει τις 66.504, με τις 30.334 να είναι στην Αττική και 36.170 να καλύπτουν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, ένας νέος στόλος που αγοράστηκε μέσω ΕΣΠΑ και από δωρεές δεν επαρκεί, ενώ λείπουν και διασώστες. Επίσης, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο του νέου ΕΣΥ που προβλέπει την ανακαίνιση των νοσοκομείων.
Η επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαμοιραστεί ως εξής: στην ΠΦΥ 189 εκατ., στην ανακαίνιση νοσοκομείων 317 εκατ., στον ψηφιακό μετασχηματισμό 278 εκατ. και στις προληπτικές εξετάσεις 254 εκατ. ευρώ.
Τέλος, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το clawback, με φαρμακοβιομηχανία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα να παραπονιούνται ότι είναι υπέρογκα τα ποσά που πληρώνουν και αυτό είναι «ανάχωμα» για επενδύσεις, υπενθυμίζοντας τη σημαντική έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης.