Αντιβιώσεις υπάρχουν με το σταγονόμετρο στο εμπόριο, σύμφωνα με τον πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωσταντίνος Λουράντος, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία, κυρίως στους γονείς, που τα αναζητούν πανικόβλητοι με αφορμή τα περιστατικά στρεπτόκοκου.
Όπως εξηγεί, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο στην κατηγορία των βακτηριδίων και η πάθηση που δημιουργεί αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.
«Αυτή τη στιγμή σημειώνεται μία έντονη φόρτιση στον κόσμο που ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει αντιβίωση, την οποία έχει γράψει ο γιατρός. Βεβαίως είναι σε έλλειψη τα δύο βασικά αντιβιοτικά για την περίπτωση του στρεπτόκοκκου, ωστόσο χρειάζεται ψυχραιμία. Βλέπω ότι ο κόσμος που δεν βρίσκει το φάρμακο του, παθαίνει πανικό. Θεωρεί ότι το φάρμακο που λείπει είναι αναντικατάστατο για αυτόν, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται, εφόσον μπορεί να υπάρχει κάποιο γενόσημο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση εξίσου αποτελεσματικά. Σταδιακά όμως άρχισαν να υπάρχουν και στα γενόσημα ελλείψεις. Από την άλλη υπάρχει και κόσμος που δεν θέλει με τίποτα να πάρει γενόσημο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να καταλάβουν πως αν έχουν μία φαρυγγίτιδα, ή πυρετό δεν σημαίνει ότι έχουν απαραίτητα στρεπτόκοκκο. Και το κυριότερο να μην πανικοβάλλονται» λέει μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM.
«Να γίνει εξορθολογισμός των τιμών σε όλα τα φάρμακα»
Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής λέει ότι το μέγεθος των τωρινών ελλείψεων είναι κάτι που αντιμετωπίζει πρώτη φορά στη διαδρομή του ως φαρμακοποιός. «Κάθε μέρα οι ελλείψεις μεγαλώνουν. Υπάρχει μία μη σωστή οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό την έννοια ότι όταν μία εταιρεία σου στέλνει ένα έγγραφο και σου λέει ότι εγώ με τις τιμές που μου δίνετε δεν μπορώ να συνεχίσω να εφοδιάζω την Ελλάδα, κάτι πρέπει να κάνεις. Όταν μάλιστα δίνεις εντολή στον ΙΦΕΤ να φέρει ένα φάρμακο και από 100 ευρώ που κάνει στην Ελλάδα, το φέρνει με 300 ευρώ, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός των τιμών σε όλα τα φάρμακα και να σταματήσουν να μιλάνε για πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να κάνει ένα σωστό ορθολογιστικό έλεγχο των τιμών και όσα φάρμακα πρέπει να πάρουν έστω και μία μικρή αύξηση για να παραμείνουν στην ελληνική αγορά, να την πάρουν. Όταν υπάρχει ένα φάρμακο σε έλλειψη, τότε ο γιατρός μπορεί να δώσει ένα άλλο, το οποίο μπορεί να είναι και πέντε φορές ακριβότερο. Και αυτό ίσως να βολεύει την εταιρεία. Έτσι, αρχίζει να αντικαθιστά το φάρμακο που είναι φθηνό με ακριβότερα. Και αυτό έχει μία επιβάρυνση στην κατανάλωση, στην τσέπη του καταναλωτή, και στα ασφαλιστικά ταμεία».