Η κλινική Αναγεννητικής και Προηγμένης Ουρολογίας με Διευθύντρια την Ουρολόγο Ματίνα Βλάχου, πραγματοποίησε την πρώτη διαπερινεική fusion βιοψία προστάτη, που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά τον Οκτώβριο του 2022, με μεγάλη επιτυχία. Η βιοψία πραγματοποιήθηκε με τεχνική fusion.
Η διαπερινεική fusion βιοψία προστάτη θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη. Αυξάνει σημαντικά τη διαγνωστική ακρίβεια ανίχνευσης ακόμα και μικρών εστιών καρκίνου του προστάτη με βασικό πλεονέκτημα τον εντοπισμό του καρκίνου στο πρόσθιο μέρος του προστάτη, που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσουμε με τις συνηθισμενες βιοψιες.
Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται σημαντικά τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και πλεονεκτεί σε ποσοστό >35% σύμφωνα με τη διεθνή αλληλογραφία, συγκριτικά με τη διορθική fusion βιοψία προστάτη στην ανίχνευση του καρκίνου.
Η διαπερινεική βιοψία πραγματοποιείται μέσω του περινέου (στην περιοχή του καβάλου) αποφεύγοντας την πλούσια σε βακτήρια περιοχή του εντέρου. Η τεχνική fusion χρησιμοποιεί το συνδυασμό της πολυπαραμετρκής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη, η οποία έχει προηγηθεί της βιοψίας, με την εικόνα των υπερήχων κατά τη βιοψία.
Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζεται με μεγάλη ακρίβεια οι ύποπτες περιοχές, λαμβάνεται μικρότερη ποσότητα ιστού, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα αιματουρίας ή αιμορραγίας από το ορθό και 10 φορές μικρότερη πιθανότητα λοίμωξης σχετιζόμενης με τη διαδικασία.
Η αντιβιοτική προφύλαξη πραγματοποιείται με μια δόση φαρμάκου, ενώ η διαδικασία είναι ασφαλής, ανώδυνη και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.
Περιορισμοί οι οποίοι μας εμπόδιζαν να προχωρήσουμε σε διορθική βιοψία παλαιότερα όπως φλεγμονώδης νόσοι του εντέρου, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο έντερο, φλεγμονές του εντέρου (αιμορροιδοπάθεια, ραγάδες), κλινικά σημαντικές φλεγμονές του προστάτη, με τη μέθοδο αυτή δεν αποτελούν εμπόδιο και ασθενείς με αυτές τις ιδιαιτερότητες μπορούν με ασφάλεια να υποβληθούν σε βιοψία προστάτη.
Η τεχνική της σύντηξης (fusion) των εικόνων που προκύπτουν από την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη που έχει προηγηθεί της βιοψίας και του υπερηχογραφήματος που πραγματοποιείται κατά τη βιοψία, γίνεται πλέον με ειδικό ψηφιακό πρόγραμμα καθοδήγησης, γεγονός που επιτρέπει ακρίβεια στη στόχευση και υψηλά ποσοστά διάγνωσης, ενώ μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν επανάληψη της βιοψίας.