Διαδραστική ομιλία με θέμα: «Ζώντας με μυασθένεια Gravis: Πώς επηρεάζει την σχέση του ασθενή με τον φροντιστή του» διοργανώνει στις 28/5/2023 και ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτο Παστέρ, ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος, στο πλαίσιo της ευρωπαϊκής καμπάνιας για την ανάδειξη και προβολή της Myasthenia Gravis (MG)
Την ομιλία παρουσιάζει και διευθύνει η ψυχολόγος και μέλος του συλλόγου Νάνσυ Νενέρογλου, η οποία διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία όσον αφορά εκδηλώσεις αυτού του περιεχομένου.
Τι γνωρίζουμε για το Gravis
Η μυασθένεια Gravis (MG) είναι μία σοβαρή, σπάνια και χρόνια νευρομυϊκή αυτοάνοση πάθηση, όπου τα δυσλειτουργικά αντισώματα μπορούν να προκαλέσουν εξουθενωτική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή μυϊκή αδυναμία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η νόσος έχει σταθερό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα ζωής καθώς οι ασθενείς, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απόσυρσης.
Ο φροντιστής είναι σχεδόν απαραίτητος στις περισσότερες περιπτώσεις των ατόμων με μυασθένεια Gravis (MG). Αυτό το άτομο μπορεί να είναι μέλος της οικογένειας, σύντροφος, συγγενής, φίλος ή γείτονας.
Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου με χρόνια πάθηση μπορεί συχνά να είναι βαθιά ικανοποιητική. Ωστόσο, μπορεί επίσης να γίνει συντριπτική, σωματικά και συναισθηματικά προκλητική και απομονωτική. Ο σκοπός αυτής της ομιλίας- συζήτησης, είναι να εξετάσει τις κοινές προκλήσεις των φροντιστών να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των ασθενών με μυασθένεια Gravis (MG) και να καθορίσει το πώς, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, διατηρώντας παράλληλα την ευθύνη τους απέναντι στον ασθενή ή τον αποδέκτη της φροντίδας.
Οι ενδιαφερόμενοι και οι φροντιστές τους ή μέλη της οικογένειας τους και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος τους, μπορούν να παραβρεθούν ελεύθερα στην ημερίδα καθώς η αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενούς και φροντιστή είναι θέμα που αφορά όλους μας.