Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήθελαν να υπάρχουν σκευάσματα στον ΙΦΕΤ, από το διαβητικό φάρμακο Ozempic για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση λόγω σοβαρής έλλειψης στην αγορά, αλλά να μην διατίθενται διότι ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει ακόμα κωδικό διακίνησης. Στο μεταξύ οι ασθενείς τρέχουν από περιοχή σε περιοχή και από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακό τους.
Με αφορμή του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) έστειλε πρώτη επιστολή στις 25 Απριλίου στον ΙΦΕΤ για το αν μπορεί να γίνει εισαγωγή σκευασμάτων για να καλυφθούν οι ασθενείς και το ΙΦΕΤ δεν απάντησε ποτέ. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανήλθε χθες 9 Μάϊου με νέα επιστολή επιστολή στον ΙΦΕΤ ζητώντας και πάλι να της απαντήσει το ΙΦΕΤ αν θα γίνει εισαγωγή του σκευάσματος και ακόμα περιμένει απάντηση.
Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, πέρα από την αποτελεσματική τους δράση στη ρύθμιση του Διαβήτη, παρέχουν και καρδιοπροστατευτική δράση στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και για τους παραπάνω λόγους κρίνεται άκρως επείγουσα και αναγκαία η άμεση πρόσβαση των πασχόντων σ’ αυτές τις θεραπευτικές αγωγές. Η κακή γλυκαιμική ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τον κάθε πάσχοντα και οι νέες θεραπείες, όπως είναι τα GLP-1 ανάλογα, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποτροπή τους, αλλά και στην επιτυχή διαχείριση και ρύθμισή του!
Από τις 19 Απριλίου μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει κωδικό
Το Ozempic αφορά τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Δυστυχώς όμως το lifestyle μπήκε εμβόλιμα στη διάθεση του καθώς πολλοί άνθρωποι διεθνώς άρχισαν να το λαμβάνουν για να αδυνατίσουν. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν οι διαβητικοί ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακο επειδή κάποιοι θέλουν απλά να αδυνατίσουν.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς στην ερώτηση μου αν γνωρίζει κάτι για το θέμα απάντησε ότι κι αυτός έχει ακούσει τις ίδιες πληροφορίες. Μάλιστα όπως είπε, ο ένας μιλάει για 9.000 σκευάσματα, άλλος για 12.000 κ.λπ. Ο ίδιος θεωρεί ότι πιθανόν επειδή η αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα έγινε σε πιο υψηλή τιμή δεν δίνουν κωδικούς για να μην ανέβει η συμμετοχή των ασθενών.
Αυτό ωστόσο δεν ευσταθεί διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι το ΙΦΕΤ πριν κάνει παραγγελία για ένα φάρμακο κάνει έρευνα αγοράς. Συνεπώς ο ΕΟΦ γνώριζε πριν πληρώσουμε για την παραγγελία πόσο θα μας κοστίσει και πόσο θα φτάσει στον ασθενή.
Παρόλα αυτά καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι έχουμε παραλάβει σκευάσματα με εντολή ΕΟΦ από τις 19 Απριλίου αλλά ακόμα περιμένουν την έκδοση κωδικών διακίνησης.
Από την άλλη, η εταιρεία κάνει αγώνα προμηθεύοντας έστω και μικρές ποσότητες του μισού μιλιγκράμ την αγορά, όμως του ενός μιλιγκράμ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Βέβαια η εταιρεία με επιστολή της έχει ενημερώσει εδώ και καιρό επίσημα τις αρμόδιες αρχές ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και ότι προς τον Αύγουστο αναμένεται να ομαλοποιηθεί η διάθεση του σκευάσματος.
Με δεδομένο δε, ότι για τους ίδιους λόγους και έτερο φάρμακο της κατηγορίας των GLP – 1 αγωνιστών με όμοιες ενδείξεις και φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, το Trulicity, είναι σε έλλειψη και αναμένεται προς τις 29 Μαΐου να ξαναρχίσει η διάθεσή του, η αγορά έχει στεγνώσει κυριολεκτικά και οι ασθενείς αγωνιούν για το πως θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
Τα ερωτήματα πλέον είναι πολλά:
Γιατί περιμένουμε τόσες μέρες να δοθούν στην αγορά, όταν οι ασθενείς αγωνιούν και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν καθημερινά ελλείψεις φαρμάκων;
Γιατί ο ΕΟΦ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση στα ΜΜΕ για απαγόρευση διαφήμισης του σκευάσματος όταν γνώριζε ήδη ότι υπάρχουν σκευάσματα στον ΙΦΕΤ που έχουν εισαχθεί με δική του εντολή και μένουν αδιάθετα περιμένοντας από τον ΕΟΦ κωδικό;
Δεν γνώριζε εξαρχής ο ΕΟΦ πόσο θα αγοράσουμε το συγκεκριμένο σκεύασμα;
Δηλαδή παραγγείλαμε ένα ακριβό σκεύασμα και αφού το πήραμε και το πληρώσαμε το φυλάμε στις αποθήκες μας για να μην χρεωθούν οι ασθενείς περισσότερη συμμετοχή;
Διερωτώμαι, δεν θα ήταν πιο έντιμο να ανακοινώσουμε ότι ναι έχουμε μερικές χιλιάδες σκευάσματα για να καλυφθούν οι ασθενείς για αυτό το μικρό διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά (αφού και οι εταιρείες το έχουν επιβεβαιώσει ότι σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα) ενημερώνοντας επίσης τον ασθενή ότι μπορεί να βγει λίγο πιο μεγάλη η συμμετοχή του αλλά θα είναι πρόσκαιρο. Παρά να τα έχουμε και να τα φυλάμε; Δηλαδή τα πληρώσαμε για να τα αφήσουμε να λήξουν;
Στο μεταξύ μαίνεται ο πόλεμος των ανακοινώσεων μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών για τις ευθύνες των ελλείψεων για το σκεύασμα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πριν από λίγες ημέρες συνέστησε να μην χορηγούν οι φαρμακοποιοί το σκεύασμα χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ, συγχρόνως ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται.
Ενώ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζητά να υπάρξει σύσταση για προβάδισμα στη συνταγογράφηση των διαβητικών ασθενών στη θεραπεία με το ελλειπτικό φάρμακο. «Προτεραιότητα στη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων στους ασθενείς, οι οποίοι ήδη ρυθμίζονται με την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή» προτείνει χαρακτηριστικά ο ΠΦΣ.
Ασθενείς σε απελπισία
Τον τελευταίο καιρό ασθενείς από διάφορες περιοχές της χώρας τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους να τους βρουν μία λύση. Χθες ακόμα ασθενής με πήρε τηλέφωνο εκλιπαρώντας τη βοήθεια μου για να βρει το φάρμακό της. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι επειδή γράφουμε για τα προβλήματα αυτά έχουμε και τη δυνατότητα να δώσουμε τις λύσεις. Στο μεταξύ υπουργείο και ΕΟΦ κωφεύουν.