Skip to main content

Η αξία του εμβολιασμού στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων

Τη σημασία της αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των παιδιών, έναντι λοιμωδών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και της επαναφοράς των επιπέδων ανοσοποίησης του πληθυσμού όλων των ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνα του 2019, τόνισαν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023 (24-30/04), που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με το μήνυμα «Δεν αμελούμε τους εμβολιασμούς και δεν αφήνουμε περιθώριο στα λοιμώδη νοσήματα – Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουμε» η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με τελικό στόχο όλοι – παιδιά, ενήλικες και συνολικά η κοινωνία – να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, προστατευμένοι από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Στυλιανός Λουκίδη, ανέφερε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα είναι σημαντικά ωστόσο, εξίσου σημαντικά ζητήματα αποτελούν ο έγκαιρος εμβολιασμός ρουτίνας, η κάλυψη τυχόν χαμένων ή αναβληθέντων εμβολίων και φυσικά ο σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σημείωσε τα εμβόλια υπήρξαν η μεγαλύτερη επιτυχία του περασμένου αιώνα στην Παιδιατρική. Συνέβαλαν όπως είπε, στην πρόληψη και εξαφάνιση αρκετών λοιμωδών νοσημάτων και χάρη σε αυτά οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει νοσήματα, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος και η διφθερίτιδα. Κάθε χρόνο παγκοσμίως τα εμβόλια αποτρέπουν περίπου 6 εκατ. θανάτους παιδιών καθώς και αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι χαρίζουν 386.000.000 έτη ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 περίπου 3 εκατ. παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχαναν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι το 2021 περίπου 25 εκατ. παιδιά έχασαν τα βασικά τους εμβόλια και τους επανεμβολιασμούς, μια εκτίμηση που αντανακλά στη μείωση του παγκόσμιου εμβολιασμού μετά την πανδημία COVID 19.

Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τις νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα έναντι του πνευμονιοκόκκου, της γρίπης, του κορωνοϊού, του κοκκύτη και του έρπητα ζωστήρα.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της ΕΠΕ, Παρασκευή Κατσαούνου, το εμβολιαστικό σχήμα που αφορά τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό ενισχύεται και απλοποιείται με τη διάθεση του καινούργιου συζευγμένου 20δύναμου (PCV20) εμβολίου. Έτσι το PCV20 μπορεί να χορηγηθεί εφ’ άπαξ αντί του ισχύοντος διπλού εμβολιασμού με το PCV13 και το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23), αναιρώντας τα βασικά μειονεκτήματα του PPSV23, όπως η προοδευτική ελάττωση του τίτλου των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό – γεγονός που επιβάλλει την επανάληψη του συγκεκριμένου εμβολίου μετά την πάροδο πενταετίας – και η έλλειψη σημαντικού οφέλους κάλυψης έπειτα από δύο εμβολιασμούς.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του κοκκύτη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, καθώς ο εμβολιασμός που έγινε στην παιδική ηλικία δεν τους καλύπτει πια. Βάσει αυτού, προτείνεται ο επανεμβολιασμός τους, που έχει ως αποτέλεσμα 97% των εφήβων και ενηλίκων να αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία διατηρούνται για 10 έτη.

Για τον έρπητα ζωστήρα, ένα επώδυνο νόσημα που μπορεί να έχει και σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή, συστήνεται ο εμβολιασμός με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό και σε ανοσοκατεσταλμένους και πιο αποτελεσματικό έναντι του εμβολίου με ζώντα εξασθενημένο ιό, καθώς το δεύτερο είχε επιπρόσθετα προβλήματα διαθεσιμότητας. Καθώς περισσότερο από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί έρπητα ζωστήρα και σε 1 από τους 3 ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται προκαλώντας έρπητα ζωστήρα, ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικός.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι οι καπνιστές – ανεξαρτήτως της ύπαρξης νοσημάτων- αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου που χρήζει εμβολιασμού.

Η κα. Κατσαούνου, κλείνοντας την ομιλία της υπογράμμισε, επίσης, ότι οι οδηγίες της ΕΠΕ δεν αντανακλούν απαραίτητα και τις οικονομικές πολιτικές αποζημίωσης των εμβολίων