Skip to main content

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον χώρο της Ιατρικής 

«Λεμφοίδημα και παθήσεις λεμφικού συστήματος - Σύγχρονες θεραπείες»

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο της ιατρικής ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2023, από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτρη Διονυσίου. Το πρόγραμμα με τίτλο «Λεμφοίδημα και παθήσεις λεμφικού συστήματος – Σύγχρονες θεραπείες» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο εκπαιδευτικό μοντέλο, αποσκοπεί στη διάδοση σύγχρονων γνώσεων για τη διαχείριση ασθενών με νοσήματα του λεμφικού συστήματος και προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίζουν τη σύγχρονη κλινικο-εργαστηριακή διαγνωστική προσέγγιση αλλά και τις τελευταίες συντηρητικές και χειρουργικές θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος. Παράλληλα, στους στόχους του προγράμματος είναι η εκμάθηση της διεκπεραίωσης των προβλημάτων των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η λεπτομερής εκπαίδευση, η ανάλυση και μελέτη του λεμφοιδήματος και του λεμφικού συστήματος θα γίνει από καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. και άλλων πανεπιστημίων της χώρας και του εξωτερικού, από ιατρούς του Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, από φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας με μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες παθήσεις.

Επιστημονικός υπεύθυνος Προγράμματος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ., Δημήτρης Διονυσίου και όπως λέει, η θεματολογία του προγράμματος αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης στον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ η γνώση και η εμπειρία των διδασκόντων που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς με νοσήματα του λεμφικού συστήματος, εγγυώνται την επιστημονική εγκυρότητα και επάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας επαγγελματιών υγείας οι οποίοι θα επικοινωνούν μεταξύ τους για περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και για παραπομπή ασθενών από διάφορα μέρη της Ελλάδος στις εξειδικευμένες δομές υγείας, προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα άριστης φροντίδας όπου και αν κατοικούν.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 66 διδακτικών ωρών ενώ, θα υλοποιηθεί συνδυασμένα με σύγχρονη τηλεκπαίδευση (48 ώρες) και διά ζώσης πρακτική άσκηση (18 ώρες) και τέλος θα απονεμηθούν Πιστοποιητικά Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. Οι γλώσσες διδασκαλίας είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά και αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: Ιατροί, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Βοηθοί Φυσικοθεραπείας, Διαιτολόγοι/Διατροφολόγοι, Ψυχολόγοι. Το κόστος παρακολούθησης ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και ισχύει εκπτωτική πολιτική (https://www.diaviou.auth.gr/ekptotiki-politiki/).

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της σελίδας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., στον σύνδεσμο: https://www.diaviou.auth.gr/programs/lemfoidima-kai-pathiseis-lemfikou-systimatos-sygchrones-therapeies/

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου στο [email protected] και στο https://www.diaviou.auth.gr/progr-forms/aitisi-lemfoidima/