Με «χαλαρότητα» αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει προκύψει με το κλείσιμο της Μονάδας Επεξεργασίας Ζωικών Υποπροϊόντων στην Πελοπόννησο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Έγγραφο που έφυγε από της Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προς την αντίστοιχη στην Αρκαδία ζητά να διαβάσουν την σχετική αλληλογραφία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και να κάνουν σχετικές ενέργειες, αφήνοντας τους στη δική τους ευχέρεια να αποφασίσουν για το αν θα λειτουργήσει η Μονάδα και θα «μαζέψει» τα κρέατα που έμειναν από τις σφαγές του Πάσχα ή αυτά θα καταλήξουν σε κάδους απορριμμάτων, σε λίμνες, ποτάμια και πλαγιές, όπως και καταγράφηκε ήδη να γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά.
Η εν λόγω εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από το 40% των ζωικών υποπροϊόντων στην Πελοπόννησο και ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής έχει προτείνει να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη Απριλίου για να μπορέσει να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο των παραγόμενων αυτών προϊόντων που θα προκύψουν από τις σφαγές του Πάσχα.
Όπως γράψαμε και στις 21 Απριλίου στο θέμα: «Ο πόλεμος για τους κανόνες υγιεινής στη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων» η εταιρεία FARGECO, τηρώντας την προβλεπόμενη αδειοδοτική διαδικασία για την έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας της Μονάδας Μεταποίησης, έχει νομίμως λάβει: Την υπ’ αρ. 95703/04-06-2021 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΑΔΠΔΕΙ περί Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και την υπ’ αρ. 129352/10.8.2022 τροποποίηση αυτής καθώς και την υπ’ αριθ. 312547/ 30.09.2021 απόφαση του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αρκαδίας με την οποία χορηγήθηκε έγκριση (άδεια) εγκατάστασης της Μονάδας. Επιπροσθέτως έχει προβεί στην υπ’ αριθ. 1257469/01.09.2022 Γνωστοποίηση Λειτουργίας.
Παραδόξως και ενώ στην ίδια περιοχή λειτουργεί σε απόσταση 500 μ. και μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών, ο Δήμος Τρίπολης και ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής με την υπ’ αρ. Ε1620/2021 Αίτηση Ακυρώσεως και συγχρόνως η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπ’ αρ. Ε2388/2021 Αίτηση Ακυρώσεως προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αιτούνται την ακύρωση της υπ’ αρ. 95703/04-06-2021 απόφασης της ΑΕΠΟ καθώς και της υπ’ αριθ. 312547/ 30.09.2021 απόφασης χορήγησης άδειας εγκατάστασης. Η εταιρεία έχει ασκήσει παρέμβαση στις ακυρωτικές δίκες προς υποστήριξη των έννομων συμφερόντων της. Οι κύριες αιτήσεις αυτές συζητήθηκαν στις 5/4/23 και αναμένεται να κριθεί επί της ουσίας η νομιμότητα της λειτουργίας της.
Πρόβλημα δημόσια υγείας σε όλη τη χώρα
Το πρόβλημα διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων αρχίζει να διαφαίνεται σε όλη την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά site, στη Βόρεια Ελλάδα ήδη σχηματίστηκε δικογραφία ενώ στα νησιά βρέθηκαν ζωικά απόβλητα σε μπλε κάδους.
Συγκεκριμένα, το theopinion.gr, αναφέρει ότι στη Βόρεια Ελλάδα σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος ενός 59χρονου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας, καθώς, έπειτα από αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι διέθετε ανεπαρκώς επεξεργασμένα υγρά απόβλητα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο συντάκτης, καταγράφηκε ανεξέλεγκτη διάθεση Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ), καθώς η εταιρία προέβη σε ανεξέλεγκτη διάθεση συνολικής ποσότητας κατά τεκμήριο άνω των 4.000 τόνων Ζωικών Υποπροϊόντων κατά τα έτη 2020 και 2021 ενώ δεν διαχειρίστηκε ως όφειλε τα παραγόμενα ΖΥΠ, κατά παράβαση των όρων της σχετικής ΑΕΠΟ καθώς και ανεξέλεγκτη διάθεση ιλύος, διότι όπως διαπιστώθηκε προέβη σε ανεξέλεγκτη διάθεση άνω των 125 τόνων ιλύος κατά τα έτη 2020 και 2021.
Ενώ, και στα νησιά το πρόβλημα είναι εμφανές, με το politischios.gr να αναφέρει ότι την περίοδο του Πάσχα παρατηρήθηκαν ζωικά απόβλητα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης τα οποία και έφτασαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης Υλικών.
Με λίγα λόγια η δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα είναι σε σημείο συναγερμού και οι αρχές δεν έχουν επιληφθεί του θέματος. Και από την άλλη στην Πελοπόννησο που υπάρχει εργοστάσιο τέτοιων αποβλήτων το οποίο τηρεί όλα τα πρότυπα κλείνει για άγνωστους λόγους.