Skip to main content

«Δέος» μπροστά στην «δύναμη» του καρκίνου

Μελέτη αποκαλύπτει την «άπειρη» ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να εξελίσσονται

Μια εκτεταμένη έρευνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι καρκίνοι αποκάλυψε μια “σχεδόν απεριόριστη” ικανότητα των όγκων να εξελίσσονται και να επιβιώνουν, λένε οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης περιπτώσεων καρκίνων του πνεύμονα επί εννέα χρόνια άφησαν την ερευνητική ομάδα “έκπληκτη” και “με δέος” για την τρομερή δύναμη την οποία είχαν να αντιμετωπίσουν.

Η μελέτη – με τίτλο TracerX – παρέχει την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται οι καρκίνοι και τι τους προκαλεί να εξαπλωθούν.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι όγκοι μπορούν να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνο. Μπορούν να γίνουν πιο επιθετικοί καθώς έχουν την ικανότητα συχνά να αποφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας όγκος ξεκινά ως ένα μόνο, αλλοιωμένο κύτταρο, αλλά μετατρέπεται σε ένα σύνολο εκατομμυρίων κυττάρων που έχουν όλα μεταλλαχθεί με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

«Προσαρμόσιμοι»

“Με εξέπληξε το πόσο προσαρμόσιμοι μπορούν να είναι οι όγκοι”, είπε στο BBC ο καθηγητής Charles Swanton, από το Ινστιτούτο Francis Crick και το University College του Λονδίνου.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε καθολικές θεραπείες, τόνισε ο Swanton. «Αν θέλουμε να έχουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, αλλά και στην έγκαιρη ανίχνευση της υποτροπής».

Την ζωτική σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου, επανέλαβε και το Βρετανικό Ινστιντούτο Cancer Research.

naftemporiki.gr