Την Κυριακή 5 Μαρτίου το «Ανταλλακτήριο Ιδεών» του Λάμπη Ταγματάρχη, στην τηλεόραση της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, φιλοξενεί τον γενικό χειρουργό, Διευθυντή γενικής ογκολογικής, λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής και επιστημονικός Διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.
Ο διακεκριμένος γιατρός, ο άνθρωπος που έφερε τη ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα, συζητά με τον Λάμπη Ταγματάρχη για την πορεία του από την Αρκάσα, ένα μικρό χωριό της Καρπάθου, στην κορυφή της ιατρικής επιστήμης, που τον οδήγησε στην Αμερική κι από εκεί στην Ελλάδα για να ηγηθεί της εφαρμογής των καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών στη χώρα μας.
«Έβαζα στόχους από μικρό παιδί, να γίνομαι όσο καλύτερος γινόταν. Δεν είχα στόχο να είμαι καλύτερος από τους άλλους, απλώς να είμαι εγώ άριστος. Αυτό στη συνέχεια με έκανε να προσπαθώ περισσότερο γιατί μου άρεσε η μάθηση, μου άρεσε να μαθαίνω. Όταν κατέληξα στην Ιατρική Σχολή, έβλεπα ότι το να μαθαίνεις, όχι μόνο από τα βιβλία που σου έδινε το Πανεπιστήμιο, αλλά να διαβάζω τα βιβλία την εποχή εκείνη τα αμερικανικά ή τα ευρωπαϊκά, μου έδιναν τη δυνατότητα να καταλαβαίνω ότι, όσο περισσότερο εκπαιδεύω τον εαυτό μου, τόσο καλύτερα κατανοώ την επιστήμη, η οποία είναι φανταστική» αφηγείται ο κ. Κωνσταντινίδης περιγράφοντας τα πρώτα του βήματα στο ταξίδι της Ιατρικής.
«Ο γιατρός πρέπει να έχει μελετήσει την επιστήμη, να την ξέρει καλά. Δεν μπορεί σήμερα με το διαδίκτυο να είναι αδιάβαστος, γιατί αλλιώτικα δεν θα έχει το άριστο αποτέλεσμα. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα, είναι το αποτέλεσμα το δικό μου, πάνω στους ανθρώπους που προσπαθώ να δώσω λύση στα προβλήματα τους γιατί με εμπιστεύονται να είναι το άριστο. Αν αυτό είναι ο λόγος που με κάνει φημισμένο, αυτό είναι το ζητούμενο» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει έναν γιατρό πρώτο στην ειδικότητα του.
Ακόμα, ο κ. Κωνσταντινίδης αφηγείται την ιστορία της ρομποτικής χειρουργικής και το πως ήρθε στη Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του κ. Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
«Στη ρομποτική χειρουργική δεν υπάρχει ούτε αυτόματος πιλότος, ούτε αυτόματες κινήσεις. Η ρομποτική μεσολαβεί μεταξύ χειρουργού και ασθενούς ηλεκτρονικός υπολογιστής που μετατρέπει τις δικές μου τις κινήσεις μέσα απ’ αυτή την τεχνολογία και τα εργαλεία που έχουν κινητικότητα στο τελευταίο 1,5 εκατοστό. Αυτά τα εργαλεία που είναι σαν μικρά χεράκια, έχουν κίνηση σε επτά διαφορετικές κατευθύνσεις, περιστροφή 360 μοίρες και πλέον, που σημαίνει ότι εγώ μπορώ να κάνω κινήσεις σε πολύ δύσβατα και δύσκολα σημεία. Η τεχνολογία αυτή είναι φανταστική και μου λύνει προβλήματα που δεν θα μπορούσα να λύσω με κανένα τρόπο» εξηγεί ο διακεκριμένος χειρουργός, περιγράφοντας τις δυνατότητες της ρομποτικής χειρουργικής, η οποία έχει αλλάξει τα πάντα στην Ιατρική.
Ολόκληρη η συνέντευξη αυτή την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στο «Ανταλλακτήριο ιδεών» του Λάμπη Ταγματάρχη, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.