Ο ΄Έλον Μασκ έχει πει ότι η Neuralink , η εταιρεία του για εμφυτεύματα εγκεφάλου , θα κάνει τον παράλυτο να περπατήσει, τους τυφλούς να δουν και τελικά θα μετατρέψει τους ανθρώπους σε… cyborg. Αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να παλεύει για την έγκριση κλινικών δοκιμών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τον -σχετικά μέτριο- τελικό στόχο να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να πληκτρολογούν σε υπολογιστές.
Άλλοι κατασκευαστές εμφυτευμάτων έχουν ξοδέψει χρόνια ή δεκαετίες στην έρευνα. Ωστόσο, οι πρωτοπόροι των εμφυτευμάτων εγκεφάλου έχουν μπροστά τους έναν μακρύ δρόμο μέχρι την αγορά.
Αλλά τι υπόσχονται ότι μπορούν να κάνουν;
Η Synchron, όπως και η Neuralink, στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν ψηφιακές συσκευές. Έλαβε την αμερικανική έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους τον Ιούλιο του 2021, πέντε χρόνια μετά την υποβολή αίτησης στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η εταιρεία δοκίμασε για πρώτη φορά τη συσκευή της σε τέσσερις ασθενείς στην Αυστραλία, οι οποίοι έστειλαν με επιτυχία μηνύματα κειμένου με το μυαλό τους καθώς δεν απαιτείται πληκτρολόγηση. Η Synchron συγκέντρωσε πρόσφατα 75 εκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων από κεφάλαια που υποστηρίζονται από τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η Synchron είχε εμφυτεύσει τη συσκευή σε δύο ασθενείς από τους συνολικά έξι που είχαν προγραμματιστεί για την πρώτη της δοκιμή στις ΗΠΑ.
Η Medtronic κατέχει ηγετική θέση μεταξύ πολλών εταιρειών που παράγουν συσκευές βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης (DBS). Ο FDA ενέκρινε για πρώτη φορά το εμφύτευμα της Medtronic, για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, το 1997. Από τότε, η συσκευή έχει εμφυτευθεί σε περισσότερους από 175.000 ασθενείς. Η συσκευή μειώνει το τρέμουλο του Πάρκινσον και ελαττώνει άλλα συμπτώματα κινητικού ελέγχου, όπως η δυσκαμψία και η βραδύτητα.
Η NeuroPace, που ιδρύθηκε το 1997, δεν εξασφάλισε την έγκριση του FDA για το εγκεφαλικό εμφύτευμα για τη θεραπεία της επιληψίας μέχρι το 2013. Η συσκευή χρησιμοποιείται από ενήλικες ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο φάρμακα αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από συχνές και επιληπτικές κρίσεις που προκαλούν αναπηρία, σύμφωνα με την εταιρεία. Η συσκευή μειώνει τη συχνότητα αυτών των επεισοδίων.
Η Blackrock Neurotech, που ιδρύθηκε το 2008, έχει δοκιμάσει το εγκεφαλικό εμφύτευμά της σε ανθρώπους εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Λέει ότι η συσκευή έχει αποδειχθεί ότι επιτρέπει σε άτομα με παράλυση να ελέγχουν ψηφιακές συσκευές, τα προσθετικά αλλά και τα ίδια τους τα άκρα. Η εταιρεία ήλπιζε να εξασφαλίσει την έγκριση για την εμπορική διάθεση του εμφυτεύματος από τον FDA μέχρι πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται πάνω σε αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε το 2021, περιλαμβάνει ως συνιδρυτή της το πρώην ιδρυτικό μέλος της Neuralink, τον Μπέντζαμιν Ράπορτ. Η εταιρεία, που στοχεύει σε ασθενείς που πλήττονται από σοβαρές νευρολογικές παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η άνοια, χαρακτηρίζει τη συσκευή της ως “ελάχιστα επεμβατική”. Η συσκευή, σε σχήμα ταινίας, έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες συσκευές, τα καλώδια και τα ηλεκτρόδια της δεν χρειάζεται να διαπεράσουν τον εγκεφαλικό ιστό, λέει η εταιρεία. Η εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη έγκριση για κλινικές δοκιμές.
naftemporiki.gr