Διάλογο για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου το οποίο στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων, ξεκίνησαν χθες από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Στη συζήτηση, συμμετείχαν οι Ειρήνη Αγαπηδάκη-γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καίτη Αποστολίδου-πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Νίκος Δέδες-ιδρυτής-πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος-πρύτανης ΕΚΠΑ, Ελευθέριος Ζέρβας-γενικός γραμματέας ΕΠΕ, Μάριος Θεμιστοκλέους-γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος-Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κωτσιόπουλος-γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Φλώρα Μπακοπούλου-πρόεδρος ΗΤΑ, Αφροδίτη Νόννη-πρόεδρος ΕΕΠΑ, Νίκος Πολύζος-καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ζένια Σαριδάκη-πρόεδρος ΕΟΠΕ, Κυριάκος Σουλιώτης-καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χαρά Κανή-προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, Cornelia Zanetti-γενική διευθύντρια Takeda, Lionel Picard-γενικός διευθυντής Sanofi, Έλενα Χουλιάρα-πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος AstraZeneca, Κώστας Παπαγιάννης-πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Novartis, Σπύρος Φιλιώτης-αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής Pharmaserve-Lilly, Μιχάλης Χειμώνας-γενικός διευθυντής ΣΦΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ομιλία του ανέφερε ότι ο καρκίνος είναι μια πάθηση που πολλές φορές αποφεύγουμε να την κατονομάσουμε, αλλά είναι και μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια χάρη στην ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία έχουμε καταφέρει να την διαχειριστούμε σε ένα σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, όπως είπε, η πανδημία του Covid άφησε το σημάδι της και στο χώρο της ογκολογίας. Υπάρχουν φόβοι για μια «επιδημία» καρκίνου τα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται πως χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια διαγνώσεις στην Ευρώπη «χάθηκαν» την περίοδο του Covid.
«Ποτέ ξανά, η Υγεία δεν είχε τόσο κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις της ΕΕ. Έπρεπε δυστυχώς να έρθει η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι αφενός πώς η Υγεία δεν είναι δεδομένη, αφετέρου πόσο η Ασθένεια «συνθλίβει» κοινωνίες και οικονομίες» τόνισε συμπληρώνοντας «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτή την περίοδο, θα θέσει ένα νέο πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ για τα επόμενα 25 χρόνια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο ως τμήμα της στρατηγικής αυτής, αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη/ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.
«Εμείς, εκπροσωπώντας τα καινοτόμα, αλλά και τα καθιερωμένα φάρμακα (που δεν παύουν να είναι απαραίτητα όπως διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες), είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες και νέες θεραπείες. Ωστόσο θα πρέπει και η πολιτεία να συνειδητοποιήσει πως οι φαρμακευτικές θεραπείες σώζουν ζωές και πως θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αναθεωρήσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Και όχι να προσδοκά πως με την τακτική των αλόγιστων υποχρεωτικών επιστροφών, η εισροή της καινοτομίας στη χώρα παραμένει δεδομένη» επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου κλείνοντας την ομιλία του ότι πιστεύει πως θα ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα φέρει όλους τους εμπλεκόμενους ένα ακόμη βήμα μπροστά στην καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου.