Με δύο rapid tests την εβδομάδα και μάσκες υψηλής προστασίας και εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών, επιστρέφουν από σήμερα οι 1.700 ανεμβολίαστοι για τον κορωνοϊό υγειονομικοί. Από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.
Η επιτροπή, που συνεδρίασε μέσα στον Δεκέμβριο, αποφάνθηκε ότι οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε μονάδες όπως εντατικής φροντίδας, νεογνών και κλινικές-τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (νοσηλευτές, διοικητικοί) επιστρέφουν επίσης με την υποχρέωση των δύο rapid tests ανά εβδομάδα και με μάσκα υψηλής προστασίας, βάσει της εισήγησης της επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή αποφασίστηκε μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ/ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.Η απομάκρυνσή τους είχε κρατήσει 16 ολόκληρους μήνες.
Επιστροφή μισθών
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο «Με βάσει την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών από 14/4/2022».
«Είναι όμως άδικο για το χρονικό διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022 να μην λάβουν το 50% του μισθού όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. βιασμό ανηλίκων) τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ΜΕΤΑΞΑ και τον εκπαιδευτικό. Δικαιωθήκαμε, γιατί κινηθήκαμε με μετριοπάθεια και επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.
Όχι στις ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι
«Έχουμε πάρει ουσιαστικά τρία μέτρα. Το πρώτο μέτρο είναι ότι έχουνε δύο τεστ την εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι όλος ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος πληθυσμός έχει ένα τεστ, λόγω της ιδιαιτερότητας του υγειονομικού βάζουμε δύο τεστ.
Θα έχουνε μάσκα υψηλής προστασίας που ούτως ή άλλως η μάσκα υπήρχε στα νοσοκομεία και υψηλής προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτοί θα έχουν συνολικά υψηλής προστασίας και με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων θα αποφεύγεται η επαφή στο κομμάτι γιατρών και νοσηλευτών, όπου υπάρχουν ΜΕΘ και ανοσοκατεσταλμένοι.
Επειδή ακόμα και τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό μεταδίδει πιο εύκολα ο ανεμβολίαστος συγκριτικά με τον εμβολιασμένο, δεν θέλουμε σε αυτούς τους χώρους που υπάρχει φοβερά υψηλή επικινδυνότητα να μολυνθεί κάποιος, έστω και για αυτή τη μικρή διαφορά να τους επιβαρύνουμε.
Άρα, αφορά ΜΕΘ και άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή ογκολογικοί ασθενείς. Εκεί πέρα οι νοσηλευτές που δούλευαν σε αυτές τις μονάδες θα πάνε σε άλλες μονάδες και αντιστοίχως οι γιατροί που μπορεί να ήταν κάποιος γιατρός και να βρισκότανε σε ΜΕΘ, θα βρεθεί σε άλλο σημείο», δηλώνει ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης.