Την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας για την παγκόσμια ασφάλεια και υγείας συζήτησαν εκτενώς η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Stella Kyriakides και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Η νέα παγκόσμια στρατηγική για την υγεία της ΕΕ προσφέρει ένα πλαίσιο για τις πολιτικές υγείας της ΕΕ που οδηγούν μέχρι το 2030. Καθορίζει τις προτεραιότητες πολιτικής και τις κατευθυντήριες αρχές για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας υγείας και προσδιορίζει συγκεκριμένες γραμμές δράσης.
Περιγράφει τι θα κάνει η Επιτροπή και τι προσκαλεί να κάνουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, το καθένα αυστηρά μέσα στις αντίστοιχες ικανότητές τους και τους θεσμικούς ρόλους. Η στρατηγική βασίζεται σε συνεισφορές που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας ευρείας δημόσιας διαβούλευσης με ένα ευρύ φάσμα βασικών ενδιαφερομένων στην Ευρώπη και πέραν αυτού.
Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι πρόσθετη συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση της βοήθειας του ΠΟΥ στα κράτη – μέλη της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας για να τα καταστήσουν πιο ανθεκτικά και να ανταποκρίνονται σε φυσικές, κλιματικές ή ανθρώπινες καταστροφές
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες Jutta Urpilainen «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω σήμερα με τον Δρ Tedros μια νέα συμβολή ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027 στην παγκόσμια συνεργασία για την κάλυψη της υγείας με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Όπως μας έδειξε με δραματικό τρόπο η πανδημία του Covid-19, τα ανθεκτικά συστήματα υγείας και η δίκαιη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική εξασφάλιση της ατομικής ευημερίας και εντοπισμού και διαχείρισης των απειλών για τη δημόσια υγεία».
Με αφορμή τη συνεργασία η Επίτροπος Υγείας επεσήμανε «Οι πολίτες μας αναμένουν μια αλλαγή βημάτων στην παγκόσμια ασφάλεια της υγείας και η νέα παγκόσμια στρατηγική για την υγεία της ΕΕ είναι η συμβολή μας σε αυτή τη διαδικασία. Η καταπολέμηση των απειλών για την υγεία απαιτεί αποτελεσματικά μια ισχυρή πολυμερή διακυβέρνηση με έναν πιο αποτελεσματικό, υπεύθυνο και βιώσιμο χρηματοδοτούμενο που στο κέντρο και όπου η ΕΕ έχει θέση στο τραπέζι. Ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία και ευθυγράμμιση μεταξύ της Επιτροπής και του ΠΟΥ θα είναι απαραίτητη για την παροχή καλύτερης υγείας για όλους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο ».
«Η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η καθολική κάλυψη της υγείας είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του δικαιώματος. Η πανδημία Covid-19 έχει καταστροφικές ενδείξεις ότι η καθολική κάλυψη της υγείας είναι το θεμέλιο της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Αυτό ισχύει για τα άτομα και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια και είναι αλήθεια για τις χώρες-και ολόκληρο τον κόσμο-στο πρόσωπο των επιδημιών και των πανδημιών. Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ισχυρή της ηγεσία και τη μακρόχρονη δέσμευσή της να βοηθήσω τον κόσμο να επιτύχει την καθολική κάλυψη της υγείας» δήλωσε από πλευράς του, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τον Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus «Μια υγιέστερη Ευρώπη είναι ισχυρότερη και πιο ευημερούσα Ευρώπη και μια ισχυρότερη και πιο ευημερούσα Ευρώπη είναι ένας ισχυρότερος και πιο ευημερούσα κόσμος».