Skip to main content

ΠΟΥ: Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν οδοντιατρικά – στοματικά προβλήματα

Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει πλήρη πίνακα της κατάστασης σε 194 χώρες και αποκαλύπτει αύξηση κατά 1 δισεκατομμύριο περιστατικών κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Περίπου το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από οδοντιατρικά-στοματικά προβλήματα, σύμφωνα με Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναδεικνύει την έλλειψη πρόσβασης στην πρόληψη και θεραπεία.

Χαλασμένα δόντια, παθήσεις των ούλων και καρκίνοι του στόματος βρίσκονται ανάμεσα στις παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει η έρευνα, το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οδοντοστοματικές παθήσεις.

«Η οδοντοστοματική υγεία έχει επί μακρόν παραμεληθεί στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, παρά το γεγονός ότι μικρού κόστους προληπτικά μέτρα θα επέτρεπαν την αποφυγή πολλών παθήσεων».

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει πλήρη πίνακα της κατάστασης σε 194 χώρες και αποκαλύπτει αύξηση κατά 1 δισεκατομμύριο περιστατικών κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

«Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση στην πρόληψη και την θεραπεία των οδοντοστοματικών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ που αναδεικνύει ως συνηθέστερα τα περιστατικά των χαλασμένων δοντιών, των ασθενειών του ούλων και των καρκίνων του στόματος.

Ζάχαρη, καπνός και αλκοόλ στις συχνότερες αιτίες φθοράς

Η φθορά των δοντιών είναι το συχνότερο περιστατικό. Αφορά 2,5 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο, ενώ ένα δισεκατομμύριο πάσχει από ασθένειες των ούλων που είναι και η βασική αιτία για την απώλεια των δοντιών. Ταυτόχρονα, 380.000 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις αρχές να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες κινδύνου προωθώντας μία διατροφή ισορροπημένη και χαμηλή σε σάκχαρα, την διακοπή χρήσης καπνού υπό οποιαδήποτε μορφή, την ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αποτελεσματικές και προσιτές φθοριούχες οδοντόκρεμες.

Ανάγκη να περιληφθεί η οδοντοστοματική περίθαλψη στα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας

Η έρευνα αναδεικνύει τις κατάφωρες ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες οδοντοστοματικής υγείας, τονίζοντας την τεράστια επιβάρυνση που σημαίνουν αυτές οι τόσο ορατές και εμφανείς ασθένειες για τα πλέον ευάλωτα και λιγότερο προνομιούχα τμήματα των πληθυσμών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που υποφέρουν από οδοντοστοματικές παθήσεις ζουν σε χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος, αλλά παντού στον κόσμο, οι φτωχοί, οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι στερούνται την πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη που είναι ακριβή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από υψηλής εξειδίκευσης παρόχους υπηρεσιών και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας καθιστά μη προσβάσιμες της υπηρεσίες για πολλούς, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης και μέτρων προστασίας εμποδίζουν την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσιάζει μακρύ κατάλογο προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως καλώντας τις χώρες να περιλάβουν τις υπηρεσίες οδοντοστοματικής περίθαλψης στα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ