Στην Ανθή Αγγελοπούλου
[email protected]
Η Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών- Χειρουργός–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, εθνικός εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού, εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού, Δ/ντης Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας & πρόεδρος του 21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Health Care, μας μιλά για τις εξελίξεις στον τομέα του καρκίνου του μαστού. Διαβάστε λοιπόν, κατά πόσο συμβάλει η πρόληψη, αν κινδυνεύουν οι άντρες από τη νόσο, κάθε πότε πρέπει να γίνεται εξέταση και άλλα πολλά.
Με αφορμή το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού θα ήθελα να μας εξηγήσετε κυρία Μουζάκα ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού;
Τα πιο καυτά θέματα σε αυτό το συνέδριο σχετίζονται με το να καθιερωθεί η ειδικότητα της μαστολογίας, να είναι όλα τα κέντρα μαστού διαπιστευμένα και η διατήρηση της γονιμότητας στον καρκίνο του μαστού. Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες από την ΕCIBC στην οποία επιτροπή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, η τεχνητή νοημοσύνη στον καρκίνο του μαστού, το γονιδιακό προφίλ στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ο καρκίνος του μαστού στις νέες γυναίκες, ο τρόπος ζωής μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο τουρισμός υγείας και η υγεία του μαστού, οι διαιτολογικές συνήθειες και ασφαλώς ο καρκίνος του μαστού στον άνδρα.
Κάθε πότε πρέπει να εξετάζεται μία γυναίκα και από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσουν αυτοί οι προληπτικοί έλεγχοι;
Βασικά οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται ετήσια από 40 χρονών και πάνω. Μεταξύ 35 και 40 καλό θα είναι να γίνεται η πρώτη μαστογραφία στη γυναίκα, η λεγόμενη και μαστογραφία αναφοράς, για να έχουμε συγκριτικά δεδομένα. Αυτά που λέω είναι για το γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις όπως: εάν η μητέρα μιας κοπέλας έκανε καρκίνο του μαστού σε ηλικία 40-42 ετών η κόρη θα πρέπει να ξεκινάει τον έλεγχο από τα 30-32, δηλαδή μία δεκαετία πριν. Εάν μία γυναίκα δεν έχει κάνει παιδί μέχρι τα 34της, πριν μείνει έγκυος πρέπει οπωσδήποτε να κάνει έναν πλήρη μαστολογικό έλεγχο.
Ο πλήρης μαστολογικός έλεγχος συμπεριλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη μαστογραφία και τον υπέρηχο. Εάν δεν υπάρξει εύρημα σε αυτές τις τρεις βασικές εξετάσεις τότε απαλλάσσεται η γυναίκα. Αν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα τότε πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική μαστογραφία για να έχουμε πληροφόρηση και από μία άλλη πηγή.
Μαστογραφία, υπέρηχος μαστών και μαγνητική μαστογραφία. Τρεις διαφορετικές εξετάσεις που μπερδεύουν τις γυναίκες. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι αφορά η κάθε μία από αυτές;
Όλες οι εξετάσεις είναι πολύτιμες και όπως είπατε έχουνε διαφορετική πηγή πληροφόρησης. Οι βασικές εξετάσεις είναι η κλινική εξέταση, η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών. Για οποιαδήποτε άλλη συμπληρωματική πληροφορία κάνουμε τη μαγνητική μαστογραφία. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση του ογκιδίου από τον κύριο ή κυτταρολογική εξέταση από έκκριμα της θηλής.
Θα σας δώσω δύο παραδείγματα: εάν μία γυναίκα έχει μικροαποτιτανώσεις, η μόνη εξέταση που την πιάνει είναι η μαστογραφία. Αλλά η μαστογραφία από την άλλη, μπορεί να μην πιάσει το λοβιακό καρκίνο. Άρα χρειάζεται ο υπέρηχος. Άρα χρειάζεται μαγνητική μαστογραφία. Η αλληλοεπικάλυψη των εξετάσεων είναι που εξασφαλίζει τη σωστή διάγνωση στη γυναίκα.
Καρκίνος του μαστού και άνδρες. Τι στοιχεία έχουμε αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού στον ανδρικό πληθυσμό στην Ελλάδα;
Ο καρκίνος του μαστού στον άνδρα δεν είναι τόσο συχνός όσο στη γυναίκα, αλλά καρκίνο του μαστού παθαίνουν και οι άντρες. Το ποσοστό μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήταν ένας άντρας σε κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που κάνουν τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού στον άνδρα πιο κακά. Δηλαδή, επειδή οι άντρες στην ήβη έχουν περάσει και έχουν την εμπειρία της γυναικομαστίας, δεν δίνουν ευθύς εξαρχής μία σημασία σε κάτι ψηλαφητό που θα βρούνε στο μαστό τους.
Το δεύτερο είναι ότι το μέγεθος του μαστού του ανδρός είναι αρνητικός παράγοντας στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, σε σχέση με το μέγεθος του μαστού στη γυναίκα διότι ο μαστός είναι πολύ μικρός και η γειτνίαση του ογκιδίου με το θωρακικό τοίχωμα μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και από κει και πέρα να έχουμε την ανάλογη εξέλιξη. Γι’ αυτό και οι άντρες τείνουν να δίνουν σημασία αν βρουν οποιαδήποτε ανωμαλία στο μαστό τους. Και ασφαλώς αυτή τη στιγμή γίνεται μία πολύ μεγάλη καμπάνια από τον βουλευτή τον κύριο Καράογλου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Όταν μιλάμε για πρόληψη εκτός από τις εξετάσεις τι άλλο πρέπει να συμπεριλάβει στη ζωή της κάθε γυναίκα για να νιώθει λίγο περισσότερο ασφαλής;
Η λέξη πρόληψη πραγματικά στον καρκίνο του μαστού δεν ισχύει εκτός εάν η γυναίκα αφαιρέσει και τους δύο μαστούς της ή κάνει υποδόρια μαστεκτομή. Οπότε, αν ο κίνδυνος και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μία πρόληψη, αλλά κάνοντας μαστογραφία παραδείγματος χάρη δεν κάνει πρόληψη, εκείνο που κάνει είναι έγκαιρη διάγνωση.
Το βασικότερο που θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι να μην κρατάει τις στεναχώριες μέσα της, να εξωτερικεύει τη στεναχώρια της, διότι φαίνεται ότι η παρατεταμένη ψυχική ένταση είναι ένας από τους προαγωγούς του καρκίνου του μαστού.
Η αυτοεξέταση των μαστών είναι σύμφωνα με όσα μας έχετε διδάξει όλοι εσείς οι ειδικοί πολύ σημαντική. Πως γίνεται όμως η αυτοεξέταση σωστά και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Η αυτοεξέταση των μαστών είναι πραγματικά σημαντική όταν γίνεται τακτικά και σωστά. Διότι εάν δεν γίνεται τακτικά και σωστά, δεν θα ανακαλυφθεί κάτι σε πολύ- πολύ μικρό μέγεθος. Σίγουρα με την αυτοεξέταση ανακαλύπτουμε ψηλαφητό εύρημα. Αλλά εάν η γυναίκα την κάνει τακτικά και σωστά, θα είναι σε θέση να ανακαλύψει αυτό το ψηλαφητό εύρημα σε πολύ μικρές διαστάσεις γιατί θα ξέρει πάρα πολύ καλά η ίδια το μαστό της και έτσι θα εκτιμήσει την οποιαδήποτε ανωμαλία.
Ακούμε πολύ συχνά τον όρο γυναικομαστία για κάποιο νεαρό αγόρι ή άνδρα. Τι είναι ακριβώς η γυναικομαστία, πώς γίνεται η διάγνωση και αν είναι επικίνδυνη για το άτομο;
Η γυναικομαστία είναι η διόγκωση των μαστών που γίνεται συνήθως στα νεαρά αγόρια αλλά μπορεί να συμβεί και μετέπειτα στη ζωή του άντρα. Συνήθως είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, φαρμακευτικής αιτιολογίας, δηλαδή πάρα πολύ συχνά σχετίζεται με τα φάρμακα που βάζουν οι άντρες στο κεφάλι για να εμποδίσουν την τριχόπτωση. Η διάγνωση είναι κλινική και δεν είναι επικίνδυνη αρκεί να είναι σκέτη γυναικομαστία.
21st WORLD CONGRESS ON BREAST CANCER & BREAST HEALTHCARE
Το “21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού” θα διεξαχθεί 3-6 Μάϊου 2023 στο Rodos Palace Hotel. Το Συνέδριο, τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α ́.
Η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας ανέθεσε τη διοργάνωση του Συνεδρίου στο μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες από όλο τον κόσμο όλα τα φλέγοντα ζητήματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού και οι νέες πρακτικές για την προάσπιση της υγείας του μαστού. Είναι ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να το παρακολουθήσουν δια ζώσης γύρω στους 2.000 Συνέδρους, που ασχολούνται με τον μαστό διαφόρων ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο. Τα οφέλη της διεξαγωγής στη χώρα μας ενός τέτοιου διαμετρήματος Συνεδρίου είναι πολλά και σχετίζονται με επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά οφέλη.