Skip to main content

Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 7η Ιουλίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης (κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD, επιστημονικός διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΔΔ του Χαροκοπείου πανεπιστημίου καθώς και της Α’ Νευρολογικής Κλινικής στο Αιγινήτειο νοσοκομείο και εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΕΚΠΑ μας καταρρίπτει τους μύθους που λέγονται για το αγαπημένο μας έδεσμα.

Η σοκολάτα, είναι αναμφίβολα πολύ δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους. Η κατανάλωση της έχει συσχετιστεί με διάφορες θετικές και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι η ακμή, η παχυσαρκία, οι ημικρανίες, οι αφροδισιακές ιδιότητες, η ευδιαθεσία κ.λπ..

Ας δούμε όμως, τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Ξεκινώντας  από το συσχετισμό της κατανάλωσης σοκολάτας με την εμφάνιση ακμής, ο κ. Γρηγοράκης επισημαίνει ότι η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό. Η εμφάνιση της ακμής σχετίζεται όπως εξηγεί με ορμονικές διαταραχές.

Όσον αφορά στις ημικρανίες που υποστηρίζεται ότι η σοκολάτα δημιουργεί λόγω της  τυραμίνης που περιέχει, η αλήθεια σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γρ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει κάτι τέτοιο.

Ένας ακόμα μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα. Σε αντίθεση με αυτό τον ισχυρισμό όπως λέει, η σοκολάτα υγείας κυρίως, περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, η οποία αναστέλλει τη δράση παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα. Ωστόσο, ο Δρ. Γρηγοράκης επισημαίνει την σημαντικότητα του να μην παραμελούμε το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών μας, διότι στην πραγματικότητα, η αμέλεια είναι αυτή που προκαλεί τερηδόνα.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι «Η σοκολάτα περιέχει λίπος και παχαίνει» τονίζει ο Δρ. Γρηγοράκης και συμπληρώνει, «Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και στη α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, τα οποία δρουν προστατευτικά στον οργανισμό». Επίσης, η αύξηση σωματικού βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που προσλαμβάνονται καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας και της φυσικής μας δραστηριότητας. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας (50-70γρ./εβδομάδα) στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέρει γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με αναρίθμητα οφέλη υγείας.

Η θεωρία ότι η σοκολάτα διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες βρίσκει την αλήθεια της σύμφωνα με το Δρ. Γρηγοράκη, στο ότι προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη.  Η ουσία αυτή, σε υψηλά επίπεδα, προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Όταν τρώμε σοκολάτα, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία, όμοιες με τις ουσίες που εκκρίνονται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Οι ουσίες αυτές, δεν είναι οι μοναδικές που περιέχονται στη σοκολάτα. Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες που σχετίζονται με την επίδραση της κατανάλωσής της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των κανναβοειδών, που επιδρούν σε ορισμένους νευροϋποδοχείς του εγκεφάλου, οπότε και εκκρίνεται η ντοπαμίνη, ουσία που έχει συνδεθεί με την ψυχική ευφορία.

Μάλιστα, η αφροδισιακή δράση της σοκολάτας πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Έτσι, η σοκολάτα με αμύγδαλα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο απολαυστικά σνακ, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα κατανάλωσής της (50-70γρ/εβδομάδα), κάτι που ισχύει γενικότερα στη διατροφή μας. Κλείνοντας ο Δρ. Γρηγοράκης μας θυμίζει μια έκφραση που έχει πει ο γνωστός γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης ότι «η σοκολάτα μπορεί να είναι  πικρή και γλυκιά, όπως ακριβώς η ίδια η ζωή».