Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, θεσμικών φορέων, συλλόγων ασθενών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιστημονικής κοινότητας και υψηλόβαθμων στελεχών των εταιριών μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πραγματοποιήθηκε χθες το επίσημο δείπνο για τα «40 χρόνια ΣΦΕΕ», στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.
Την εκδήλωση τίμησαν ως ομιλητές, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης οι οποίοι στάθηκαν στην αξία υιοθέτησης φιλόδοξων και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών, που θα εδράζονται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες ασθενείς.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου κάνοντας μια αναδρομή στην 40χρονη προσφορά του Συνδέσμου επεσήμανε ότι εκπροσωπεί πάνω από το 95% της αγοράς φαρμάκου, ενώ, επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, ενισχύει την εθνική ανταγωνιστικότητα και αφήνει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα.
Επιπροσθέτως, στο άμεσο μέλλον με περισσότερα από 8.000 φάρμακα που είναι υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναγνώρισε τη δυναμική του κλάδου επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” οι προτάσεις που κατέθεσαν για επενδύσεις φτάνουν τα 605 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν σε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη ιατρείων διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων, στη δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας κ.ά. ενώ, υλοποιούνται και σημαντικές δράσεις δευτερογενούς πρόληψης, όπως είναι τα προληπτικά διαγνωστικά τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος τόνισε την προσφορά του κλάδου σε θέσεις εργασίας. Όπως είπε, ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ένας από τους πιο δυναμικούς, καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον υπουργό ο κλάδος πρωτοπορεί στην προσφορά ποιοτικών θέσεων εργασίας, υιοθετώντας πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες προηγμένες χώρες. «Αυτή την τάση θέλουμε ως κυβέρνηση να την στηρίξουμε. Και γι’ αυτό σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να πρωτοπορείτε στην ισότητα των ευκαιριών. Στις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Στην τηλεργασία. Άλλωστε, δεν βγαίνουν ωφελημένοι μόνο οι εργαζόμενοι από όλα αυτά. Ωφελούνται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Διότι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, σημαίνει πιο παραγωγικές επιχειρήσεις!» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά του ΣΦΕΕ στη θωράκιση του συστήματος υγείας, ενώ, σημείωσε αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της πολιτείας στα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής και ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της ειλικρινούς και παραγωγικής συνεργασίας.
Ο υπουργός Τουρισμού, και πρώην υπουργός Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην θητεία του στο υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του είχε πει ότι θα κινηθεί σε όλα τα επίπεδα με ακρογωνιαίο λίθο την αρχή: «Πρώτα ο ασθενής». «Με αυτή την αρχή πορεύθηκα αυτά τα δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας των τελευταίων 100 ετών, δεν αφήσαμε πίσω τον σχεδιασμό μας για καθολική, απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο. Φυσικά, όλη αυτή προσπάθεια είχε ως βασική προϋπόθεση για να πετύχει την αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς, τις εταιρείες, τους συλλόγους ασθενών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ο ΣΦΕΕ, «έβαλε πλάτη» καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, είχαμε μια πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία όσον αφορά τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε στο κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής» τόνισε.
Τέλος, τον πραγματικό ρόλο του φαρμάκου, τη συμβολή του ΣΦΕΕ και των εταιρειών μελών του στη ζωή των Ελλήνων ασθενών ανέδειξε η προβολή βίντεο με τις προσωπικές ιστορίες εκπροσώπων συλλόγων ασθενών. Αναφορικά στο προσωπικό τους ταξίδι από τη διάγνωση της ασθένειάς τους μέχρι σήμερα και στον τρόπο που τη διαχειρίζονται με τη βοήθεια των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, μίλησαν οι κ.κ.: Άννα Παππά, Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.), Ελισσάβετ Ψιλοπούλου, Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.”, Μαρία Τριανταφύλλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Ηλίας Μυρσινιάς, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, Ιωάννα Αλυσανδράτου, Πανελλήνιος Συλλόγος Ατόμων με Πνευμονική Υπέρταση και Αθανασία Παππά, Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράστηκαν τον προσωπικό τους αγώνα και ζήτησαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς άμεση και αδιάκοπτη πρόσβαση στα νέα, καινοτόμα φάρμακα.