Skip to main content

Olivier Laureau: Κοιτάζοντας το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η φαρμακευτική βιομηχανία σύμφωνα με τον Olivier Laureau, πρόεδρο της Servier και αντιπρόεδρο της EFPIA, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών και στις αναδυόμενες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία – χρειάζεται ένα ευνοϊκό νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο και ένα ισχυρό ερευνητικό οικοσύστημα που υποστηρίζει την καινοτομία.

Μιλώντας πρόσφατα στην politico, επισημαίνει ότι πανδημία υπογράμμισε την ανάγκη για να εξασφαλίσει η Ευρώπη και να ενισχύσει τη θέση της ως ηγέτη στην ιατρική καινοτομία. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την επόμενη Φαρμακευτική Στρατηγική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη έχει το κατάλληλο περιβάλλον για να προσφέρει την επόμενη γενιά θεραπειών στους ασθενείς. Η πρόκληση για τις επόμενες δεκαετίες δεν είναι αν θα συμβεί η ιατρική καινοτομία αλλά πού θα συμβεί. Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς που εξηγεί ότι όπου συμβαίνει η καινοτομία έχει σημασία για τους ασθενείς, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, την ερευνητική κοινότητα, τις θέσεις εργασίας και την οικονομία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση υγείας, που απαιτεί μια προσέγγιση «όλα τα χέρια στο κατάστρωμα» από τη φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα. Όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί και παραχθεί εμβόλια και θεραπείες σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά συνεχίσαμε επίσης να διασφαλίζουμε ότι κάθε ασθενής σε όλο τον κόσμο θα λάβει τη θεραπεία που χρειαζόταν. Η πανδημία έφερε στο φως δύο αναμφισβήτητες αλήθειες: πρώτον, τα φάρμακα είναι στρατηγικά πλεονεκτήματα και, δεύτερον, η έρευνα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο. Παράλληλα με τις προκλήσεις της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των εγκαταστάσεων παραγωγής μας και της εξασφάλισης προβλέψιμων συνθηκών πρόσβασης στην αγορά, η αντιμετώπιση της πρόκλησης της καινοτομίας αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης.

Τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη σύμφωνα με τον κ. Laureau θα αντιμετωπίσει μια ερευνητική πρόκληση εάν δεν διασφαλίσει ότι το οικοσύστημα των βιοεπιστημών παραμένει ισχυρό. «Στη Servier αποφασίσαμε να στοιχηματίσουμε στην Ευρώπη από την ημέρα δημιουργίας της εταιρείας στη Γαλλία, το 1954. Σήμερα, το 98% των δραστικών συστατικών των φαρμάκων μας παράγεται στην Ευρώπη, όπου έχουμε 12 ερευνητικά κέντρα και 6 εγκαταστάσεις παραγωγής. Οι δεξιότητες των εργαζομένων μας, το επίπεδο των επενδύσεών μας και οι συνεργασίες που έχουμε με ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδρύματα, μπορούν να επιτύχουν τις δυνατότητές τους μόνο εάν είναι δυνατή η συνεργασία σε όλο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και υποστηρίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην καινοτομία να φτάσει στους ασθενείς» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, το σπάσιμο των υφιστάμενων σιλό εντός του ευρωπαϊκού ερευνητικού οικοσυστήματος είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να διατηρηθεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η πανδημία έδειξε, όπως λέει, περαιτέρω τη σημασία της ύπαρξης μιας ανοιχτής, διαλειτουργικής προσέγγισης, βασιζόμενης σε δυναμικές συνεργασίες για την επιτάχυνση της έρευνας, μεταξύ άλλων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (IMI), που ξεκίνησε το 2008 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, υπήρξε καθοριστική για την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, της βιομηχανίας και των οργανισμών. Τέτοιες συνεργασίες είναι θεμελιώδεις για την περαιτέρω επιστημονική γνώση και για την συλλογική αντιμετώπιση των αναπτυξιακών φραγμών. «Ο κλάδος μας θα συνεχίσει τις επενδύσεις του στη νεοαναπτυχθείσα Πρωτοβουλία για την Καινοτόμο Υγεία (IHI) για να αξιοποιήσει τις προόδους που έχει σημειώσει το IMI2» τονίζει ο κ. Laureau.

«Στο πλαίσιο της Servier, η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και με άλλες καινοτόμες εταιρείες έχει θεωρηθεί ως μια απίστευτη ευκαιρία να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Οδήγησε τη συμμετοχή μας στο IMI και μεταφράστηκε περαιτέρω πριν από μερικά χρόνια στην απόφασή μας να συγκεντρώσουμε τις ερευνητικές και αναπτυξιακές μας δυνατότητες στη Γαλλία, σε ένα μοναδικό σημείο αιχμής που προωθεί την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό το μέρος θα γίνει πραγματικότητα από το 2023 στο Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Servier στο Paris-Saclay. Αυτή η νέα εγκατάσταση θα επωφεληθεί από την εγγύτητά της και τις αλληλεπιδράσεις της με καινοτόμες εταιρείες και πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, καθώς βρίσκεται σε ένα δυναμικό επιστημονικό και τεχνολογικό οικοσύστημα και συμμετέχει σε ένα από τα κορυφαία clusters καινοτομίας στον κόσμο».

«Ωστόσο, για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, ένα τέτοιο συνεργατικό ερευνητικό οικοσύστημα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα περιβάλλον πολιτικής που ευνοεί την καινοτομία».

Η πρόσφατα δημοσιευμένη Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη, και η επακόλουθη συνολική αναθεώρηση του φαρμακευτικού νομοθετικού πλαισίου, όπως εξηγεί ο κ. Laureau είναι η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πολιτικής που θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιοεπιστήμες.

Αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον θα περιλαμβάνει μια ισχυρή προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ένα πλαίσιο πολιτικής που ξεκλειδώνει την αξία των δεδομένων, ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, μια φιλόδοξη βιομηχανική στρατηγική, καθώς και προβλέψιμες συνθήκες πρόσβασης στην αγορά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) θα πρέπει να έχει την εντολή και τους απαραίτητους πόρους για να καθορίσει κοινές ερευνητικές προτεραιότητες, να κατευθύνει τις επενδύσεις και να συντονίσει τις δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών για την υγεία. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ευνοϊκές συνθήκες που απαιτούνται για να παραμείνει η Ευρώπη ένα σύμπλεγμα καινοτομίας όπου δημόσιοι, ιδιωτικοί, μικροί και μεγάλοι παίκτες μιλούν μεταξύ τους και επενδύουν μαζί για ένα καλύτερο, πιο υγιές μέλλον.

Με πολιτική ώθηση και φιλοδοξία μπορεί να επιτευχθεί σημαντική και γρήγορη επιστημονική πρόοδος. «Έχουμε τώρα μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε μια γενιά για να διασφαλίσουμε ότι το ερευνητικό μας οικοσύστημα στην Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επόμενης γενιάς διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων. Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να διευρύνουμε τον αντίκτυπό μας πέρα από την Ευρώπη, για να διασφαλίσουμε ότι οι θεραπευτικές μας λύσεις θα είναι προσβάσιμες σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ο κλάδος μας θα παίξει τον ρόλο του» τονίζει κλείνοντας.