Skip to main content

Σπ. Μαζάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ηπατίτιδες σε παιδιά

Στο θέμα της επιδημίας οξείας ηπατίτιδας που καταγράφεται του τελευταίους μήνες σε παιδιά σε πολλές χώρες αναφέρθηκε ο παιδίατρος, κος Σπύρος Μαζάνης, λέγοντας ότι πρόκειται για την εμφάνιση μιας ηπατίτιδας κεραυνοβόλου μορφής και αγνώστου αιτιολογίας. 

Τα περισσότερα περιστατικά όπως είπε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, εντοπίστηκαν στην Αγγλία και λιγότερα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.  «Οι ηπατίτιδες για εμάς είναι γνωστές εδώ και 70 χρόνια και  περίπου το 30% από αυτές κάθε χρόνο στα παιδιά είναι και  αγνώστου αιτιολογίας  όμως φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή  βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο άλλο  στέλεχος ενδεχομένως, μια άλλη μορφή ηπατίτιδας και το ανησυχητικό είναι ότι στην Αγγλία εμφανίστηκαν τόσα πολλά περιστατικά. Έχουν χρειαστεί να γίνουν 17 μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών τον τελευταίο καιρό» τόνισε ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί μέχρι στιγμής, είναι ότι πρόκειται για μια ηπατίτιδα που μολύνει την παιδική ηλικία τα περισσότερα παιδιά είναι από 1ος  μηνός μέχρι 6 ετών,  λιγότερα από 6 έως 10 και πολύ λιγότερα από 10 έως 11 ετών.

Ερωτηθείς  για το πως μεταδίδεται η συγκεκριμένη ηπατίτιδα, εξήγησε ότι από τη στιγμή που δεν ξέρουμε το αίτιο δηλαδή αν είναι ιός, αν είναι κάποιο άλλο μικρόβιο, αν συνυπάρχει ο ιός με κάτι  άλλο, αν είναι  δύο ιοί μαζί δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς και τη μετάδοσή της. «Βασιζόμενοι στις εμπειρίες που έχουμε με τις ηπατίτιδες όλα αυτά τα χρόνια ξέρουμε ότι οι ηπατίτιδες μεταδίδονται περισσότερο με την στοματική επαφή δηλαδή με το σάλιο και με τις  εκκρίσεις δηλαδή και με τα ούρα και τα κόπρανα. Θέλει προσοχή προσωπική υγιεινή, να μην τρώμε από τα ίδια μαχαιροπίρουνα, να ίδια ποτήρια, να μην ανταλλάσσουμε τα βιβλία μας, τα μολύβια μας . Λιγότερες αγκαλιές και φιλιά αυτή την εποχή και επίσης στην τουαλέτα να υπάρχει πάντοτε πολύ καλή καθαριότητα» σημείωσε.

Στο καυτό ερώτημα, αν η χώρα μας είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει  τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα δήλωσε «Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ηπατίτιδες σε παιδιά τα οποία τα περισσότερα νοσηλεύονται στο σπίτι με πολλά υγρά και με ξεκούραση. Λιγότερα παιδιά θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο όπου θα χρειαστεί  θεραπεία πολλές φορές και με κορτιζόνη  και ένα 10% των περιστατικών όπως  έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα από τον ΠΟΥ είναι σοβαρά περιστατικά που μπορεί να χρειαστούν  και μεταμόσχευση ήπατος. Εκεί χωλαίνουμε στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο ένα παιδί στην Ελλάδα να κάνει μεταμόσχευση ήπατος θα πρέπει να γίνει αυτό μόνο σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού».  

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, καθημερινά φυσιολογικά τα παιδιά βρίσκονται σε επαφή με πλήθος μικροβίων και ιών τα οποία «προπονούν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιμετωπίζει τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς. Σήμερα πλέον μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού τα παιδιά δεν έχουν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και εμείς βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να αρρωσταίνουν πάρα πολύ τα παιδιά με το παραμικρό. Συνεχώς έχουν ιώσεις, έχουν ρινίτιδα, βήχα και όλο αυτό είναι γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ευάλωτο.

Αναφορικά με ότι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε κρούσματα ηπατίτιδας και σε μεγαλύτερες ηλικίες απάντησε ότι είναι άγνωστο αυτό και ότι ενδεχομένως μπορεί να συμβεί. «Ξέρουμε βέβαια ότι οι ενήλικές έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίζουν αυτές τις  καταστάσεις  πλην όμως και στους ενήλικες υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα και μπορεί άτομα ευάλωτα να υποστούν τέτοιες συνέπειες» συμπλήρωσε.  

Όσον αφορά τα εμβόλια για την ηπατίτιδα ο γιατρός είπε ότι υπάρχουν δύο εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β. Όμως, αυτά τα εμβόλια έστω και αν τα έχουν κάνει τα παιδιά δεν καλύπτουν για τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα που συζητάμε. 

Τέλος, εξήγησε ότι τα πρώτα συμπτώματα που θα θορυβήσουν τους γονείς  είναι εμετοί, διάρροιες, πόνος στην κοιλιά, καμιά φορά εξάνθημα στο δέρμα και κόπωση.  Το δεύτερο στάδιο είναι όταν αρχίσουν τα ούρα να γίνονται πολύ σκούρα και τα κόπρανα να γίνονται λευκά. Το τρίτο στάδιο και πιο σοβαρό είναι όταν αποκτά ίκτερο.  Θέλω όμως να πω ότι αυτές τις μέρες έχουμε πάρα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας δηλαδή πολλά παιδάκια κάνουν εμετούς, κάνουν διάρροιες δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα παιδάκια έχουν ηπατίτιδα. Υπάρχουν και ιώσεις που προκαλούν εμετούς και διάρροιες άρα μη  θορυβούνται με το παραμικρό που το παιδί θα εμφανίσει εμετούς και διάρροιες ότι θα έχει ηπατίτιδα  όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο ο οποίος θα εκτιμήσει περί τίνος πρόκειται.

naftemporiki.gr