Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Άγνωστης μορφής ηπατίτιδα σε παιδιά έχει θέσει σε επιφυλακή τα συστήματα υγείας διεθνώς. Την ίδια στιγμή τα βλέμματα των επιστημόνων είναι στραμμένα στο σκληρό lockdown της Σαγκάης.
Στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας με έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα θα ενημερώσει για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων.
Εξαπλώνεται ραγδαία η άγνωστης μορφής ηπατίτιδα σε παιδιά, με 5 χώρες να έχουν καταγράψει κρούσματα, ενώ διερευνώνται και κάποια σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ. Μετά τη Βρετανία και την Ισπανία, συμπτώματα εμφάνισαν παιδιά σε Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία. Το ECDC δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα ούτε και την αιτία. Οι εργαστηριακές έρευνες απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα. Βρετανοί ερευνητές, ωστόσο, θεωρούν ότι κάποια μόλυνση είναι η αιτία λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων. Η Ελλάδα δηλώνει ασφαλής προς το παρόν, αλλά ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Μείωση κρουσμάτων
Στο «μέτωπο» της πανδημίας, το υπουργείο δηλώνει ότι τις τελευταίες 20 μέρες έχουμε μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών και αύξηση των εξιτηρίων, συνεπώς υπάρχει δυνατότητα πλήρους άρσης των μέτρων. «Θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα επιστρέψει ο ιός το φθινόπωρο» δηλώνει ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο μόνος λόγος που έχουμε πολλούς θανάτους είναι το «σκληρό» πρωτόκολλο καταγραφής. Κατά τον ίδιο το 30%-35% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με κορονοϊό κάνουν εισαγωγή για άλλη νόσο στα νοσοκομεία και ότι στους 50 θανάτους καθημερινά οι 15 αφορούν καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, επομένως είναι προφανής ο λόγος θανάτου.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 10.005 νέα κρούσματα και 222 επαναλοιμώξεις σε 255.874 τεστ, με τη θετικότητα στο 3,91% και το σύνολο των κρουσμάτων στα 3.252.248. Διασωληνωμένοι είναι 298 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές έφτασαν τις 208. Τέλος, 46 ασθενείς κατέληξαν (+3 από προηγούμενες ημέρες) ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 28.701.
Επιφυλακτικοί για Σαγκάη
Περίπου 1.000-3.000 νεκρούς υπολογίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ότι έχει η Σαγκάη βάσει, όπως λέει, των 300.000 κρουσμάτων κορωνοϊού και μάλιστα με τα στατιστικά της Ελλάδας, όχι με τα στατιστικά που θα έχουν σε αυτή την αχανή χώρα εξαιτίας του κακού εμβολιαστικού επιπέδου. «Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια» σημείωσε ο καθηγητής. Ενώ, και ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη της Όμικρον».