Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον: Αφού είναι λιγότερο σοβαρή, γιατί αυξάνονται οι θάνατοι;

Όταν εντοπίστηκε το Νοέμβριο του 2021, η παραλλαγή Όμικρον και οι ενδείξεις για την υψηλή της μεταδοτικότητα προκέλεσαν μια «καταιγίδα» ανησυχίας η οποία άρχισε να κατευνάζει με τα στοιχεία που υποδείκνυαν ότι προκαλεί πιο ήπια νόσηση. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι ισχύουν και τα δύο χαρακτηριστικά. Η Όμικρον είναι υπερματαδοτική και έχει οδηγήσει σε μια «τρελή» ανοδική πορεία τα κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται παντού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί μάλιστα ότι πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων της Όμικρον.

Παρόλο όμως που από τη μία, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα και, από την άλλη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται επίσης.

Το βλέπουμε στη χώρα μας, όπου οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιμένουν παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Χθες στην Ελλάδα καταγράφηκαν 103 θάνατοι και προχθές 119, αριθμός- αρνητικό ρεκόρ για το 2022 και δεύτερο πιο υψηλό από την αρχή της πανδημίας.

Το βλέπουμε όμως και στις υπόλοιπες χώρες. Στις 28 Ιανουαρίου ήταν, για παράδειγμα, η πιο θανατηφόρα ημέρα της πανδημίας στην Αυστραλία, με σχεδόν 100 θανάτους. Στις ΗΠΑ, η Όμικρον στοιχίζει κατά μέσο όρο 2.200 ζωές κάθε μέρα, αριθμός υψηλότερος από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία στην κορύφωσή της έφτασε στον επταήμερο μέσο όρο 2.078 θανάτους τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. 

Γιατί λοιπόν εξακολουθούν να πεθαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι; 

1. Το στέλεχος της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος της Δέλτα

Σύμφωνα με το μοτίβο της πανδημίας, οι θάνατοι έρχονται μετά την άυξηση των κρουσμάτων, επομένως είναι πιθανό να δούμε αυξανόμενους αριθμούς θανάτων καθώς τα κρούσματα της Όμικρον συνεχίζουν να αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.

«Περισσότερες μολυσματικές παραλλαγές τείνουν να διαπερνούν έναν πληθυσμό πολύ γρήγορα», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, Wafaa El-Sadr. «Ακόμη κι αν τέτοιες νέες παραλλαγές προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια (ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει την ενισχυτική δόση), πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων λόγω της ευπάθειας των ανεμβολίαστων και όσων δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα περάσει καιρός μέχρι να δούμε μείωση των θανάτων καθώς πολύ άρρωστοι με COVID παραμένουν νοσηλευόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή αλλά «όχι ήπια»

«Έχουμε πληροφορίες που αυξάνονται συνεχώς ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας επικίνδυνος ιός», δήλωσε πρόφτατα η Μαρία βαν Κερκάβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Μαθαίνουμε ότι άτομα με υποκείμενες παθήσεις, άτομα σε προχωρημένη ηλικία, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να έχουν σοβαρή μορφή COVID-19 μετά από μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται [με την Όμικρον] καθώς και να πεθάνουν, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε πληροφορίες εκεί έξω που είναι ακριβείς, που υποδηλώνουν ότι είναι λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα, αλλά δεν είναι ήπια», τόνισε. 

3. Μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας

Τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο δυσκολεύτηκαν να διαχειριστού τον αριθμό των εισαγωγών που δημιούργησαν οι πρωτόγνωροι αριθμοί κρουσμάτων της Όμικρον τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στάλθηκε ο στρατός για να βοηθήσει τα νοσοκομεία με την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού. Σύμφωνα με το Reuters, οι νοσηλείες λόγω COVID-19 σημειώνουν ρεκόρ σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Επομένως, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που λυγίζουν κάτω από το βάρος των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτα πιο δύσκολο να σώζουν ζωές. «Η Όμικρον ξεπερνά τη Δέλτα όσον αφορά την κυκλοφορία και μεταδίδεται πολύ αποτελεσματικά μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε η Μαρία βαν Κερκάβε. «Αυτό επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία είναι ήδη σημαντικά υπερφορτωμένα δεδομένου ότι εισερχόμαστε στον τρίτο χρόνο αυτής της πανδημίας. Και αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα που χρειάζονται, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήξουν με σοβαρή ασθένεια και θα πεθάνουν, και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε», υπογράμμισε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο WEF