Skip to main content

ECDC: Νέες οδηγίες για τον τερματισμό της καραντίνας

Νέες,επικαιροποιημένες οδηγίες για την καραντίνα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων έδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δημοσιεύοντας σχετική έκθεση. To ECDC αναφέρεται και στην περίοδο επώασης του κορωνοϊού. 

Παράλληλα σημειώνει πως η διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με στοιχεία που προκύπτουν.

Αναλυτικά

Πότε τερματίζεται η καραντίνα για ένα άτομο με κορωνοϊό

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι ή να πάρουν εξιτήριο, αν νοσηλευθούν, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:

  • η κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων,
  • ο χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων,
  • η σοβαρότητα της νόσου,
  • η ανοσολογική κατάσταση,
  • η επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή,
  • οι κοινωνικοί παράγοντες ανάμειξης και
  • οι ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό. 

Ο έλεγχος για να αποφασιστεί  ο τερματισμός της απομόνωσης, θα πρέπει ιδανικά να ξεκινά μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων και από την τρίτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα κριτήρια για άρση καραντίνας σε μη πλήρως εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα δοκιμής ή μέχρι την ολοκλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.
 

Για τους πλήρως εμβολιασμένους

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και με αρνητικό rapid ή PCR.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ είναι θετικό την έκτη ημέρα.

Σε χώρες/περιοχές όπου η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη, η περίοδος που καθορίζει τον πλήρη εμβολιασμό (μετά από έναν αρχικό σειριακό ή αναμνηστικό εμβολιασμό δύο δόσεων) μπορεί να μειωθεί σε τρεις μήνες.

Επίσης η έκθεση αναφέρεται στο πόσο  αξιόπιστα είναι τα self test:

«Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test), αναφέρει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων και πίεση στην ικανότητά τους για δοκιμές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται  η εγκυρότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης. Μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Η επώαση του ιού

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία παρατηρούνται ποικίλες περίοδοι επώασης (δηλαδή στην περίοδο μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων) του covid. Για παράδειγμα, αν μολυνθεί κάποιος με τη μετάλλαξη Όμικρον χρειάζεται μικρότερη περίοδο επώασης σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, με μέση περίοδο επώασης τις 3 ημέρες.