Για το ελληνικό σχέδιο κατά του κοροναϊού αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Υγείας Βασίλιας Κικίλιας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη γειτονική Ιταλία, που μετρά τέσσερις νεκρούς και 150 κρούσματα από την επιδημία.
Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του, και εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ, ΕΟΦ, ΕΚΑΒ). Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε πρόδηλη η ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης των νέων δεδομένων που προκύπτουν και αποφασίστηκαν περαιτέρω δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τα μέτρα πρόληψης, ενώ δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ιταλία.
Κλείνουν σύνορα χωρών
Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά 79.561 κρούσματα και 2.619 θάνατοι σε 33 χώρες παγκοσμίως.
Η Κίνα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, όπως εξηγεί ο πρύτανης τους ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ωστόσο – όπως λέει – τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική μείωση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Αντίθετα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στο Ιράν, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών με 763 κρούσματα στη Νότια Κορέα, 157 στην Ιταλία και 43 στο Ιράν.
Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αποδιδόμενοι στον κοροναϊό είναι 7, 4 και 8 για τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν αντίστοιχα.
Υπό το φόβο ότι το χρονικό και το γεωγραφικό «παράθυρο» να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 στενεύει, η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος) το επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία και αποφάσισε τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.
Ανησυχία προκαλεί επίσης η κατάσταση στο Ιράν, όπου το σύστημα υγείας είναι σαφώς υποδεέστερο των υπολοίπων χωρών που αντιμετωπίζουν συρροή κρουσμάτων και αποτελεί ένα καθοριστικό τεστ για τη διαχείριση της επιδημίας από χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Το Πακιστάν και η Τουρκία αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων τους με το Ιράν, ενώ το Ισραήλ δε θα υποδέχεται εφεξής μη Ισραηλινούς υπηκόους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή στις αφρικανικές χώρες, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, για τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάγκη εγρήγορσης για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Στη γειτονική Ιταλία τα καταγεγραμμένα κρούσματα προς το παρόν είναι περιορισμένα στο βόρειο τμήμα της χώρας και οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα ώστε να προλάβουν γενικευμένη μετάδοση του κοροναϊού και έχουν κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού. Στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια θα παραμείνουν κλειστά πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, σχολεία, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το ιστορικό καρναβάλι της Βενετίας σταμάτησε δύο ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
naftemporiki.gr