«Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για περισσότερες παραλλαγές» προειδοποιεί ο Λεονάρντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα ελληνικά γράμματα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμά του το Associated Press.
Κάθε λοίμωξη παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων της: εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα παρά το γεγονός ότι μεταδίδεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερη, πλέον, ανοσία λόγω των εμβολίων.
Η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες να μολύνει και να παραμείνει ο ιός σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να αναπτύξει ισχυρότερες μεταλλάξεις.
«Οι επίμονες λοιμώξεις φαίνεται ότι ααποτελούν το πιο εύφορο έδαφος αναπαραγωγής για νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Δρ συγκεκριμένα ο Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Και παρότι, η Όμικρον, λόγω των ήπιων συμπτωμάτων της, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας τάσης που τελικά θα κάνει τον ιό πιο ήπιο, σαν ένα κοινό κρυολόγημα, οι επιστήμονες κρατούν μικρό καλάθι:
«Είναι μια πιθανότητα, λένε. Αλλά οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε ο Ρέι.
Οι «δρόμοι» για νέες μεταλλάξεις
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί δρόμοι για την εξέλιξη της μετάλλαξης αναφέρει το AP. Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωασoυν και να απελευθερώσουν νέες παραλλαγές. Οι σκύλοι και οι γάτες τα ελάφια και τα μινκ που εκτρέφονται σε φάρμα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που είναι ευάλωτα στον ιό, ο οποίος μπορεί να μεταλλαχθεί και να μεταπηδήσει στον άνθρωπο.
Μια άλλη πιθανή οδός: Με την Όμικρον και την Δέλτα να κυκλοφορούν, παράλληλα οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν διπλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό που ο Ρέι αποκαλεί “Frankenvariants”, υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων.
«Νέες παραλλαγές είναι αναπόφευκτες», δήλωσε και ο Louis Mansky, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Με τόσους πολλούς μη εμβολιασμένους ανθρώπους, είπε, «ο ιός εξακολουθεί να ελέγχει το τι συμβαίνει».
«Ο μεγάλος αριθμός χωρών με υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων, είναι εργοστάσια παραλλαγών», είπε ο Δρ Prabhat Jha του Κέντρου Παγκόσμιας Έρευνας Υγείας στο Νοσοκομείο St. Michael’s στο Τορόντο.
«Ήταν μια κολοσσιαία παγκόσμια αποτυχία που δεν μπορέσαμε να εμβολιάσουμε τον πλανήτη» κατέληξε.
naftemporiki.gr