Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων έχουν επιφέρει οι συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Και μπορεί οι ελλείψεις στα ευρείας κατανάλωσης, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσων Νίκο Φουτούλη, δημιουργήθηκαν στις μέρες γιορτών να μην είναι τόσο σοβαρές, αφού υπάρχουν άλλα σκευάσματα για να αντικατασταθούν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα σκευάσματα σοβαρών παθήσεων.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Φουτούλης, οι ελλείψεις στα σοβαρά σκευάσματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αν δεν ληφθούν μέτρα. Υπάρχουν ελλείψεις για παράδειγμα, πρωτοτύπων φαρμάκων που πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο και να είναι της ίδιας εταιρείας και να λείπουν συγχρόνως και τα δύο, όπως λέει.
Ωστόσο, όπως μας καταγγέλλει, το τελευταίο διάστημα το θέμα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο αφού έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, φαρμακευτικές να ζητούν από τον φαρμακοποιό τη συνταγή του ασθενή και την άδεια λειτουργίας του φαρμακείου του για να στείλουν τα φάρμακα. Σε απάντηση, όταν οι φαρμακοποιοί αντιτίθεται ότι η συνταγή είναι προσωπικό δεδομένο με τα στοιχεία του ασθενή και του ιατρού του, προτείνουν να σβήσει απλά το όνομα.
Ο κ. Φουτούλης σε ερώτηση μας αν ο ΕΟΦ και το υπουργείο είναι γνώστες του θέματος μας απάντησε ότι για τις ελλείψεις το γνωρίζουν, όμως δεν έχουν ακόμα ενημερώσει για τα περαιτέρω, κάτι που θα γίνει σύντομα.
Το θέμα των ελλείψεων είναι πολύ σοβαρό όπως λέει, ειδικά για τα απομακρυσμένα νησιά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέρες απαγορευτικό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές αντίξοες συνθήκες. Και η Ρόδος είναι μεγάλο νησί και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τα μικρά νησιά τι θα κάνουν;» διερωτάται.
ΦΣΑ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων
Για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων μίλησε πρόσφατα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καλώντας τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος και ο γ.γ. Ηλίας Γιαννόγλου επεσήμαναν ότι «Οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».
Η θέση του υπουργείου Υγείας
Στις 9 Ιανουαρίου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς για τις ελλείψεις απάντησε «Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα. Το αν υπήρξαν στις γιορτές, όπως πληροφορήθηκα μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφορά στο κομμάτι της τροφοδοσίας για τις φαρμακαποθήκες και αυτό δεν σχετίζεται με ελλείψεις φαρμάκων. Άρα η χώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια φαρμάκων».
Παρόμοια τα προβλήματα και στην Κύπρο
Σύμφωνα με το Health οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τον ΟΑΥ ο οποίος αποδίδει το πρόβλημα στην μειωμένη παραγωγή φαρμάκων από πλευράς εργοστασίων. Οι ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται κυρίως σε αντικαρκινικά σκευάσματα. Μιλώντας στο Health, ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού, Παναγιώτης Πέτρου, εξήγησε πως πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ζήτημα, που οφείλεται πρωτίστως στην μειωμένη παραγωγή, καθώς πολλά εργοστάσια στράφηκαν προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «η μη πρόσβαση σε φάρμακα δεν είναι πάντα θέμα ελλείψεων, καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι διαδικασία έγκρισης των σκευασμάτων». Ως εναλλακτικές λύσεις του ζητήματος, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, είναι η προμήθεια αντίστοιχων σκευασμάτων από εταιρείες ή ακόμη και από τρίτες χώρες δια μέσου της διεύθυνσης αγορών του Υπουργείου Υγείας. Μια λύση η οποία πιθανών να επηρεάσει τις θεραπείες των ασθενών.