Skip to main content

Και…ξαφνικά ξεμένουμε από τεστ – Οι λόγοι της «εξαφάνισής» τους

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή της Covid-19, τα διαγνωστικά τεστ θα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό όπλο στη διαχείριση της διασποράς του ιού. Και αυτά ακριβώς τα όπλα είναι που αρχίζουν να εκλείπουν καθώς ο αριθμός της διενέργειάς  τους εκτοξεύεται.

«Η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό» λέει ο επικεφαλής των ερευνητικών δοκιμών στο ινστιντούτο Pathology Technology Australia, Ντιν Γουάιτινγκ. 

Εξ΄ού και διάφορες χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) επιδόθηκαν σε έναν αγώνα εξοικονόμησής τους  συστήνοντας να μην πραγματοποιείται PCR τεστ, όταν τα rapid βγαίνουν θετικά.

Ζητούνται…συσκευασίες και πιλότοι

Κι εδώ το βασικό πρόβλημα αφορά τις ελλειψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πρώτες ύλες. Ενώ, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές δοκιμαστικές ταινίες και πλαστικά περιβλήματα, οι προμήθειες σε χαρτόνι και υλικά συσκευασίας των τεστ μειώνονται.

 «Ελλείψεις» παρουσιάστηκαν και στις εμπορικές αεροπορικές πτήσεις  καθώς λόγω της Όμικρον τα πληρώματα βγήκαν «εκτός» οδηγώντας στην ματαίωση  χιλιάδων πτήσων ήδη από τα Χριστούγεννα.

Πού χτυπάνε τα «καμπανάκια»

 Λίγες μέρες πριν τις γιορτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα παραγγείλει 500 εκατομμύρια rapid test. Το πιθανότερο είναι να περάσουν αρκετές  εβδομάδες πριν αυτά είναι διαθέσιμα.

 Στην Ευρώπη, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν επίσης από τις αρχές Δεκεμβρίου για το ζήτημα, καθώς έβλεπαν  να σχηματίζονται τεράστιες ουρές στα σημεία διενέργειας των τεστ σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, είδε τα διαγνωστικά τεστ να εξαφανίζονται, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η Ουαλία έχει δανείσει στην Αγγλία μερικά εκατομμύρια rapid και self test για να γεφυρωθεί το χάσμα σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά τα φαρμακεία έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη εξακολουθεί να είναι τεράστιο πρόβλημα. 

Στην Αυστραλία, καθώς η Όμικρον διασπειρόταν ανεξέλεγκτα στα μέσα Δεκεμβρίου, ο κλάδος της Υγείας αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ που «κατά την Boxing Day (η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων όπου τα  καταστήματα είναι ανοιχτά με δελεαστικές προσφορές για το καταναλωτικό κοινό) σχεδόν όλα τα ράφια άδειασαν»

Γιατι αυξήθηκαν 

Η επέλαση της Όμικρον και η ανάγκη για χαρτογράφηση των κορυσμάτων όδήγησε μαζικά τους πολίτες σε διενέργεια τεστ. Οι ασυμπτωματικοί  χρειάζονταν αποδείξεις ότι δεν ήταν ασθενείς της covid-19 για να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Οι  επιχειρήσεις παρήγγειλαν μεγάλες ποσότητες για τους εργαζόμενους. Το ίδιο έκαναν οι αθλητικές ομάδες, τα ιδιωτικά σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας, με τους πωλητές να δημιουργούν τεχνητές ελλειψεις ώστε να εκτινάσσουν τις τιμές,

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως το υγειονομικό προσωπικό που διεξήγαγε τα τεστ στα εργαστήρια παθολογίας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση, παρατείνοντας τους χρόνους αναμονής και δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις.

  

Επανεξέταση του τρόπου διάγνωσης

 Ο καθηγητής Bennett του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας επεσήμανε ότι στο μέλλον οι δοκιμές θα πρέπει να επικεντρώνονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.  

«Κατά την άποψή μου, εξαντλούμε τις ποσότητες των τεστ επειδή δεν είμαστε ξεκάθαροι για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται, πότε είναι πιο χρήσιμα, πότε κάνουν τη διαφορά», είπε.

Σύμφωνα με τον Bennett  ο εξορθολογισμός της χρήσης των τεσ,τ θα μειώσει τους χρόνους αναμονής για τα αποτελέσματα της PCR , ενώ θα εξοικονομηθούν παράλληλα και τεστ αντιγόνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει πάντως ότι η διενέργειά τους είναι  η μόνη μέθοδος αποτλεσματικής διαχείρισης της πανδημίας.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ABC