Τα παιδιά της Ιαπωνίας θεωρούνται τα πιο υγιή στον κόσμο,όσον αφορά τη διατροφή τους. Σε αντίθεση με τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, αυτό οφείλεται στο μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο: ακόμη και οι νεότεροι μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά και ισορροπημένα.
Τι σημαίνει ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα για τα παιδιά κάθε μέρα, φαίνεται στο δημοτικό σχολείο στην Κοντάιρα, μια κοινότητα στην περιοχή του Τόκιο: Ο κήπος του σχολείου είναι ένα καταπράσινο χωράφι που σπάνια συναντάται στον μεγαλύτερο αστικό οικισμό του κόσμου. Το σχολείο φυτεύει εδώ μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά και φρούτα.
«Τα παιδιά δεν πρέπει να ξέρουν μόνο το φαγητό από το σούπερ μάρκετ», εξηγεί η δασκάλα Χιντέκο Σιάρι. Είναι υπεύθυνη για τη διατροφή στο σχολείο και συνοδεύει τακτικά τους μαθητές στο χωράφι τους.Για τους μαθητές, κάθε επίσκεψη μοιάζει με κυνήγι θησαυρού. Το ίδιο ισχύει και για το μαθητή της δεύτερης δημοτικού, Ίκο Νατάκα: «Σήμερα τρύγισα για πρώτη φορά. Ήταν πολύ διασκεδαστικό», λέει.
Η σωστή διατροφή είναι ένα μάθημα σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία στην Ιαπωνία. Η κοινότητα Kodaira είναι ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα αυτό. Οι πατάτες από το χωράφι του σχολείου χρησιμεύουν ως αντικείμενο για εικονογράφηση στην τάξη. Μετά πάνε στην κατσαρόλα. Γιατί καθημερινά ετοιμάζεται φρέσκο μεσημεριανό γεύμα – για περισσότερα από 600 παιδιά συνολικά. Το γεύμα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στα δημόσια δημοτικά και γυμνάσια στην Ιαπωνία. Η σωστή κατανάλωση φαγητού από μόνη της έχει θετική επίδραση στην υγεία των παιδιών. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι γονείς ανακουφίζονται: Πληρώνουν μόνο περίπου δύο ευρώ το γεύμα για κάθε παιδί.
«Δεν επιτρέπονται ξένα τρόφιμα»
Για τα σχολικά γεύματα, η Ιαπωνία βασίζεται σε ένα σύστημα που έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Σε αντίθεση με ένα κλασικό ευρωπαϊκό μεσημεριανό γεύμα, ένα γεύμα στην Ιαπωνία δεν αποτελείται από ένα ενιαίο κυρίως πιάτο, αλλά έναν συνδυασμό διαφορετικών συστατικών. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει ένα αμυλούχο πιάτο, συχνά με ρύζι. Επιπλέον, ένα ξεχωριστό πιάτο που περιέχει πρωτεΐνη -ψάρι ή κρέας- και μια σαλάτα . Ένα μικρό μπουκάλι γάλα δεν πρέπει να λείπει.
Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν για φαγητά που δεν έχουν συνηθίσει στο σπίτι. Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να είναι υπερβολικό: Απλά πρέπει να το γευτούν. Η διατροφική αξία υπολογίζεται πριν από κάθε γεύμα: στο δημοτικό είναι μεταξύ 600 και 700 θερμίδες.
Ουδείς μαθητής φέρνει φαγητό από το σπίτι .Γιατί το «ξένο φαγητό», είτε από τους γονείς είτε από το πλησιέστερο περίπτερο, θα ανέτρεπε τη διατροφή του ίδιου του σχολείου.
«Η διατροφική εκπαίδευση επηρεάζει επίσης τις οικογένειες», εξηγεί ο Ναχόκο Μαέκντα από το Υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας. Αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά για το φαγητό έχει συνέπειες και για τη διατροφή εκτός σχολείου: «Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, το ποσοστό των παιδιών που τρώνε πρωινό στο σπίτι έχει αυξηθεί».
Πηγή: ARD