Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) αποκαλύπτει τον ανησυχητικό παγκόσμιο αντίκτυπο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS) – ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να μεταδίδεται στη μήτρα, κατά τη γέννηση ή στις πρώτες εβδομάδες της ζωής – οδηγώντας σε περίπου 150.000 θανάτους μωρών κάθε χρόνο, περισσότερους από μισό εκατομμύριο πρόωρους τοκετούς και σημαντική μακροχρόνια αναπηρία.
Η έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για το GBS, το συνέδριο ISSAD που πραγματοποιείται από τον ΠΟΥ και το LSHTM από την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021. Αυτό το συνέδριο έχει στόχο να κινητοποιήσει τους ερευνητές για το πώς να καλύψουν τα κενά δεδομένων και να επιταχύνουν την επιστήμη για τη μείωση των επιπτώσεων της αυτό το απειλητικό για τη ζωή βακτήριο παγκοσμίως. Για πρώτη φορά, οι νέες εκτιμήσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν δεδομένα για πρόωρους τοκετούς που σχετίζονται με GBS, καθώς και τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακής έκπτωσης σε επιζώντες GBS, με βάση νέα δεδομένα από τη Δανία και πέντε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Αργεντινή, Ινδία, Κένυα , Μοζαμβίκη και Νότια Αφρική).
Η έκθεση καλεί τους ερευνητές, τους κατασκευαστές εμβολίων και τους χρηματοδότες να επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου GBS που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια συνήθων ελέγχων εγκυμοσύνης.
Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι εάν ο εμβολιασμός με GBS φτάσει στο 70% των εγκύων γυναικών, τότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι από 50.000 θάνατοι που σχετίζονται με το GBS ετησίως – καθώς και πάνω από 170.000 πρόωροι τοκετοί.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα καθαρά χρηματικά οφέλη από έναν χρόνο μητρικού εμβολιασμού με GBS θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια – συγκεντρωμένα σε αρκετά χρόνια – εάν τα εμβόλια έχουν προσιτή τιμή.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης, τα σημαντικά κενά δεδομένων που οδηγούν σε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το συνολικό βάρος θανάτων και ασθενειών που προκαλούνται από το GBS. Τα μολυσματικά αίτια των θνησιγενών τοκετών, για παράδειγμα, συχνά υποδιερευνώνται σε όλες τις χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική συμβολή του GBS μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ο καθηγητής Joy Lawn, Διευθυντής του Κέντρου Μητρικής Εφηβικής Αναπαραγωγικής & Παιδικής Υγείας (MARCH) στο LSHTM και συνεργάτης της έκθεσης επεσήμανε ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β αποτελεί σοβαρή πρόκληση για κάθε οικογένεια που επηρεάζεται και σε κάθε χώρα. Όπως είπε, ο εμβολιασμός των γυναικών θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων μωρών τα επόμενα χρόνια, ωστόσο 30 χρόνια από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά, ο κόσμος δεν έχει ακόμα εμβόλιο.
Κατά μέσο όρο το 15% όλων των εγκύων γυναικών παγκοσμίως – σχεδόν 20 εκατομμύρια ετησίως – φέρουν το βακτήριο GBS στον κόλπο τους, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Στη συνέχεια, μπορεί να εξαπλωθεί από μια έγκυο γυναίκα στο αγέννητο μωρό της στη μήτρα ή στα νεογνά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επί του παρόντος, η αντιβιοτική προφύλαξη που χορηγείται σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι το κύριο μέσο πρόληψης της νόσου GBS σε νεογέννητα βρέφη, εάν το βακτήριο εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή προφυλακτική κάλυψη, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία, καθώς αυτή η παρέμβαση είναι απίθανο να αποτρέψει τις περισσότερες θνησιγένειες που σχετίζονται με GBS, πρόωρους τοκετούς ή νόσο GBS που εμφανίζεται αργότερα μετά τη γέννηση.
Είναι σημαντικό ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση του GBS είναι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η χορήγηση αντιβιοτικών κατά τον τοκετό είναι πιο δύσκολες στην εφαρμογή τους, και ως εκ τούτου απαιτείται επειγόντως ένα εμβόλιο. Τα υψηλότερα ποσοστά μητρικού GBS εντοπίζονται στην υποσαχάρια Αφρική (που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας επιβάρυνσης) και στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.
Η Dr Martina Lukong Baye, Συντονίστρια του Εθνικού Πολυτομεακού Προγράμματος για την Καταπολέμηση της Μητρικής, Νεογέννητης και Παιδικής Θνησιμότητας στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας στο Καμερούν, συν-συγγραφέας της έκθεσης με αφορμή της επίσημη ανακοίνωση σημείωσε «Ένα νέο μητρικό εμβόλιο κατά του GBS θα άλλαζε το παιχνίδι ως προς τη μείωση των θανάτων νεογνών και μητέρων για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο – ιδιαίτερα την υποσαχάρια Αφρική, όπου το βάρος αυτών των θανάτων είναι ανησυχητικό.
Ο Δρ Phillipp Lambach, ιατρός από το τμήμα Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών του ΠΟΥ και συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β είναι μια σημαντική και υποτιμημένη απειλή για την επιβίωση και την ευημερία των νεογνών, φέρνοντας καταστροφικές επιπτώσεις για τόσες πολλές οικογένειες παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ ενώνει τους εταίρους στο αίτημα για επείγουσα ανάπτυξη ενός μητρικού εμβολίου GBS, το οποίο θα έχει βαθιά οφέλη σε χώρες σε όλο τον κόσμο».
Για πρώτη φορά, αυτή η νέα έρευνα ποσοτικοποιεί τη σημαντική συμβολή του GBS στους πρόωρους τοκετούς, καθώς και τις νευρολογικές βλάβες – όπως η εγκεφαλική παράλυση, η απώλεια ακοής και όρασης – που μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις που σχετίζονται με το GBS. Αρκετά υποψήφια εμβόλια GBS βρίσκονται υπό ανάπτυξη, αλλά κανένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Η Debbie Forwood, της οποίας η κόρη Ada γεννήθηκε νεκρή αφότου εμφάνισε λοίμωξη από GBS, είπε: «Είναι δύσκολο να περιγράψεις το εύρος ή το βάθος της θλίψης όταν πεθαίνει το παιδί σου ή τις ενοχές που την συνοδεύουν και πώς αλλάζει εσάς, την οικογένειά σας και τις σχέσεις σας για πάντα. Μόνο ένα εμβόλιο GBS θα μπορούσε να είχε σώσει την Ada. Όταν ένα εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει ευρέως, θα κλάψω και θα ουρλιάξω με την αδικία ότι ήταν πολύ αργά για εκείνη και για όλα τα άλλα μωρά που υποφέρουν άσκοπα και πεθαίνουν κάθε χρόνο που καθυστερεί. Αλλά θα κλάψω επίσης από χαρά που στο μέλλον θα ζήσουν πολλοί άλλοι και οι οικογένειές τους θα σωθούν από τη ζωντανή κόλαση που είναι ο θάνατος ενός παιδιού».
Ετήσια επιβάρυνση του GBS σε αριθμούς για το έτος 2020
- 19.700.000 έγκυες γυναίκες αποικίστηκαν με στρεπτόκοκκο της ομάδας Β
- 518.000 πρόωροι τοκετοί που σχετίζονται με το GBS
- 390.000 θήκες GBS βρεφών
- 91.000 θάνατοι νεογνών
- 46.000+ θνησιγένειες
- 40.000 βρέφη που ζουν με νευρολογική ανεπάρκεια μετά από λοιμώξεις που σχετίζονται με το GBS