Συνεχίζει το καταστροφικό έργο του ο ιός του Έμπολα στις τρεις χώρες (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα) ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 7.842 ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί φτάνει στους 20.081.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν τα Διεθνή ειδησεογραφικά στη Σιέρα Λεόνε, μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου είχαν αναφερθεί 9.409 κρούσματα και 2.732 νεκροί, στη Λιβερία μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, είχαν αναφερθεί 7.977 κρούσματα και 3.413 νεκροί και στη Γουινέα, μέχρι τα Χριστούγεννα είχαν καταγραφεί 2.695 εκ των οποίων οι 1.697 πέθαναν.
Το 1ο κρούσμα στη Βρετανία
Σε επιφυλακή μπήκε η Βρετανία καθώς προχθές Κυριακή ένας από τους νοσηλευτές που είχε πάει στη Σιέρα Λεόνε να βοηθήσει επέστρεψε φέρνοντας τον ιό μαζί του. Ο νοσηλευτής είναι σε καραντίνα στο Royal Hospital.
Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και έχει ήδη αποφασιστεί η σύγκληση ειδικής επιτροπής της σκωτσέζικης κυβέρνησης.
Η νοσηλεύτρια που γλίτωσε από τον ιό
Η Rebecca Johnson η νοσοκόμα από τη Σιέρα Λεόνε, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα το Νοέμβριο κατάφερε τελικά να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο και να επιβιώσει.
Τώρα έχοντας πλήρως αναρρώσει επέστρεψε στη δουλειά της μεταφέροντας σε όλους το μήνυμα ότι ο ιός μπορεί να νικηθεί. Όπως λέει η ίδια, “Στην κοινότητά μου, θεωρούμαι στιγματισμένη και οι άνθρωποι μιλούν για μένα. Λένε ότι “αυτή είναι που πάσχει από Έμπολα, αλλά εγώ ξέρω ότι είμαι ασφαλέστερη από εκείνους”, όμως το θερμό εναγκάλιασμα που δέχθηκε από τη Γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Μάργκαρετ Τσαν, όταν της εξιστόρησε την περιπέτεια που πέρασε, της έδωσε δύναμη και θάρρος να συνεχίσει το έργο της.
Η Rebecca, εργαζόταν ως νοσοκόμα φροντίζοντας άτομα που νοσούσαν από Έμπολα, στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, τη Freetown, όταν στις 14 Νοεμβρίου 2014 εκδήλωσε και η ίδια τα συμπτώματα της νόσου.