Όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή για το χάπι της Merck (στην Ευρώπη γνωστή ως MSD) γεννήθηκε η αισιοδοξία ότι «πέφτει» ένα νέο «όπλο» στη μάχη κατά του Covid-19.
Το χάπι, που ονομάζεται molnupiravir, σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Το χάπι θα μπορούσε να είναι σχετικά φθηνό, είναι εύκολο να παραχθεί, δεν απαιτεί έγχυση και έχει δείξει στη δοκιμή ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος αντοχής του ιού στα φάρμακα που θα περιόριζε την αποτελεσματικότητά του, ανέφερε ο διευθυντής του ιδρύματος Wellcome Τζέρεμι Φάραρ.
Η αντίσταση, που εμφανίζεται όταν οι ιοί και τα βακτήρια εξελίσσονται για να αμβλύνουν ή να νικήσουν τον μηχανισμό επίθεσης των φαρμάκων, είναι μια συνεχής ανησυχία για τα αντιιικά και τα αντιβιοτικά και έχει ήδη παρατηρηθεί σε θεραπείες κατά του Covid, όπως η θεραπεία αντισωμάτων της Eli Lilly.
Για τον Φαράρ, το χάπι της Merck δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, παρά την αισιοδοξία ότι μπορεί να είναι ένα ισχυρό νέο «όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας.
«Η σκέψη ότι θα μπορούσατε να έχετε άμεσα διαθέσιμο ένα από του στόματος φάρμακο που θα μπορούσατε να πάρετε μόλις υποψιαστείτε λοίμωξη, είναι ένα τεράστιο βήμα παγκοσμίως», δήλωσε. Τόνισε όμως παράλληλα τη σημασία του συνδυασμού του με άλλα φάρμακα το συντομότερο δυνατό για να «καθυστερήσει την εμφάνιση της αντίστασης».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την άλλη ο Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της Merck, Νικ Καρτσώνης. Όπως είπε, ενώ αυτό αποτελεί πάντοτε μια ανησυχία για τα αντι-μολυσματικά φάρμακα, η πιθανότητα να γίνει σοβαρό πρόβλημα για τη μολνουπιραβίρη (η δραστική ουσία που περιέχει το χάπι) φαίνεται να είναι χαμηλή. Παλαιότερα μελέτες με άλλους ιούς έδειξαν ότι η εξέλιξη των ανθεκτικών μεταλλάξεων ήταν σπάνια, είπε.
Η πορεία της θεραπείας είναι σύντομη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιοί έχουν λίγες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ανθεκτικές μορφές. Ένας άλλος λόγος έγκειται στον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου. Το molnupiravir λειτουργεί εισάγοντας σφάλματα στο γενετικό υλικό του κορωνοϊού. Στη συνέχεια, τα σφάλματα αναπαράγονται μέχρι να απενεργοποιηθεί ο ιός.
Η ανάλυση του Merck έδειξε ότι τα σφάλματα που προκαλούνται από το φάρμακο εξαπλώνονται λίγο πολύ τυχαία σε όλο το γονιδίωμα του ιού. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει λιγότερες ευκαιρίες να αναπτύξει μεταλλαγμένες μορφές που θα ξεπεράσουν αυτά τα σφάλματα.
«Αυτό από μόνο του καθιστά την αντίσταση ένα δύσκολο πράγμα», είπε ο Καρτσώνης.
Ωστόσο, και παρόλο που η Merck δεν επιδιώκει συνδυασμό αγωγών αυτή τη στιγμή, το χάπι molnupiravir μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό εάν χρησιμοποιηθεί με άλλα φάρμακα που αποδεικνύονται αποτελεσματικά, πρόσθεσε. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τις δυνατότητες αντίστασης ακόμη περισσότερο, είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg