Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια σημαντική έρευνα που αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων στις τοπικές αγορές διεξάγει η European Association of Hospital Pharmacists/E.A.H.P. Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, οι ελλείψεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια γιατί έχουν σοβαρή επίδραση στη θεραπεία των ασθενών. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (European Association of Hospital Pharmacists/E.A.H.P.) έχει αυξήσει την επαγρύπνησή της σχετικά με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.
Ο ορισμός της έννοιας «έλλειψη φαρμάκου» βασίζεται στον ορισμό που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (E.M.A.) και σύμφωνα με τον οποίο: «Η έλλειψη ενός φαρμακευτικού προϊόντος για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση, συμβαίνει όταν η προμήθειά του δεν καλύπτει τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο».
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 3 πανευρωπαϊκές έρευνες για το θέμα αυτό, τα έτη 2013, 2014 και 2018. Τα αποτελέσματα αυτών έχουν προσφέρει μια συνολική εποπτική εικόνα αναφορικά αφενός με τη σοβαρότητα του προβλήματος και αφετέρου την επίπτωση των ελλείψεων στο σύνολο της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς.
Στην έρευνα μπορούν να λάβουν μέρος οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε νοσοκομεία και φυσικά οι ασθενείς. Το έντυπο που επισυνάπτεται πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2020.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) συμμετέχει στην έρευνα, την οποία μάλιστα προς διευκόλυνση όλων των συμμετεχόντων την μετέφρασε και στα ελληνικά, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και την επίδραση στην παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς, ιδιαίτερα στο νοσοκομειακό περιβάλλον .
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ και board member of EAHP κυρία Δέσποινα Μακριδάκη οι έλληνες νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST Project CA 15105 σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ σε εθνικό επίπεδο η ΠΕΦΝΙ έχει επανειλημμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας των νοσοκομειακών φαρμακείων.