Με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι οι συνέπειες της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι γαστρεντερολόγοι που κάνουν ενδοσκοπήσεις πρέπει να συνταγογραφούν και τα φάρμακα για την αγχόλυση και την αναλγησία θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. που διενεργούσε μέχρι σήμερα τεράστιο αριθμό προληπτικών αλλά και θεραπευτικών ενδοσκοπήσεων, έχει σοβαρά προβλήματα και αδυνατεί ουσιαστικά να λειτουργήσει. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του φόρτου στα ενδοσκοπικά τμήματα των νοσοκομείων με αποτέλεσμα την επιμήκυνση στις λίστες αναμονής.
Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί σύντομα η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου θα προκύψει τεράστια επιβάρυνση των αναισθησιολογικών τμημάτων στα νοσοκομεία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελλείψεις στο συγκεκριμένο τομέα τόσο στο κέντρο όσο και στην επαρχία έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις των αναισθησιολόγων και αναβολή τακτικών χειρουργείων. Τέλος, συμπληρώνει ότι σημαντική θα είναι και η οικονομική επιβάρυνση τόσο των ασθενών όσο και του συστήματος Υγείας.
Ως εκ τούτου ζητά την αναστολή της εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 90 του Ν. 4600/2019, που αφορά στη δυνατότητα συνταγογράφησης, και χρήσης των φαρμάκων καταστολής και αναλγησίας καθώς και των αντιδότων τους από γαστρεντερολόγους για χρήση κατά τις ενδοσκοπικές πράξεις.