Skip to main content

Υγειονομικό προσωπικό στις πληγείσες από Έμπολα χώρες στέλνουν Ελλάδα και Σουηδία

Ανθρωπιστική βοήθεια σε υγειονομικό προσωπικό θα στείλει η Ελλάδα μαζί με τη Σουηδία στις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου ο ιός έμπολα συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, με αφορμή την επίσκεψη του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη, η χώρα μας θα στείλει μια ομάδα αποτελούμενη από 6 συνολικά άτομα, υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό προκειμένου να συνεισφέρει ενώ θα στείλει και οικονομική βοήθεια για να συγκεντρωθεί υγειονομικό υλικό.

Ο κ. Βορίδης υποδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη το Σάββατο στο ΕΚΕΠΥ, όπου τον ενημέρωσε για την προετοιμασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος Ebola αλλά και την επικείμενη διάθεση ομάδας εθελοντών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ενσωμάτωσής της στην συλλογική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή υγειονομικών στις 3 πληγείσες περιοχές, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα. Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε τα εύσημα στον Υπουργό για την άρτια οργάνωση και το σχεδιασμό της χώρας μας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Ebola. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης η Ελλάδα μαζί με τη Σουηδία είναι οι πρώτες χώρες που υγειονομική ομάδα να δουλέψει επί του εδάφους των περιοχών αυτών για την αναχαίτιση του ιού γιατί όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γίνει αναχαίτιση του ιού εκ των έσω.

Έτσι θα πάνε επί τόπου υγειονομικές ομάδες από όλες τις χώρες ενώ στη συνέχεια θα επιχειρήσουν την αποκατάσταση των συστημάτων υγείας αυτών των περιοχών διότι δυστυχώς όπως είπε, έχουν καταρρεύσει. Στη συνέχεια, θα προβούν σε ενημέρωση των πληθυσμών, και τέλος θα προσπαθήσουν να διασφαλιστούν τα exit controls αυτών των 3 περιοχών. Για παράδειγμα η Σιέρα Λεόνε χρειάζεται γιατρούς, νοσοκόμους και hygienists, ενώ η Λιβερία έχει ανάγκη από προσωπικό που θα ασχοληθεί με τα logistics κ.λπ.

Είναι γνωστό, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης,  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει το λεγόμενο Medevac, είναι η δυνατότητα οποιουδήποτε υγειονομικού προερχόμενου από την Ευρώπη ή είναι international health workers, όπως λέμε, εάν τους συμβεί, παρ’ ελπίδα, οτιδήποτε να μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε χώρα, στη χώρα καταγωγής του για να τύχει της καλύτερης δυνατής θεραπείας και αντιμετώπισης, εάν παρ’ ελπίδα συμβεί. Και αυτό είναι εξασφαλισμένο και για τους εθελοντές υγειονομικούς από την Ελλάδα όπως και για κάθε άλλο Ευρωπαίο εθελοντή.

Στις Βρυξέλες έχει στηθεί ένα συντονιστικό κέντρο όπου δίνει κατευθύνσεις σε κάθε ευρωπαϊκό χώρα τι χρειάζεται να στείλει ως βοήθεια.

Μετά την ενημέρωση οι κ.κ. Βορίδης και Στυλιανίδης επισκέφθηκαν τους δύο ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους νοσηλείας στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου συζήτησαν με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ είδαν και την ειδικά διασκευασμένη κινητή μονάδα μεταφοράς.