Skip to main content

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων και τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ένα νέο εργαλείο στα χέρια των ασθενών θα αποτελέσει η Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα (Innovative Medicines Initiative – IMI) που ξεκινά σήμερα. Πρόκειται για ένα 5-ετές παγκόσμιο ερευνητικό έργο, το Gravitate Health, που θα αφορά στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες υγείας, καθώς και της κατανόησης των πληροφοριών αυτών, με στόχο την ασφαλή χρήση των φαρμάκων, την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στη Δράση αυτή λαμβάνουν μέρος 40 σημαντικοί οργανισμοί από την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία από 15 χώρες οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάπτυξη νέων εργαλείων παροχής πληροφοριών υγείας, τα οποία θα προσφέρουν στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε αξιόπιστες, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα.

Η μοναδική αυτή στρατηγική συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα διευθύνεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο του Όσλο (ως συντονιστής εταίρος δημοσίου τομέα) και την Pfizer (ως επικεφαλής βιομηχανίας).

Το έργο υποστηρίζεται με επιχορήγηση από την IMI Europa και έχει λάβει χρηματοδότηση από την Κοινή Επιχείρηση της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα. Επίσης στηρίζεται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων [EFPIA]. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 18,5 εκατ. € για διάρκεια έργου 60 μηνών.

Ασφαλής χρήση των φαρμάκων και συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες

Η ασφαλής χρήση των φαρμάκων και η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία είναι οι σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, στις οποίες η πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες, η δυνατότητα κατανόησής τους και η εμπιστοσύνη διαδραματίζουν μείζονος σημασίας ρόλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, κάθε χρόνο περίπου 200.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη σχετίζονται με κακή συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή, η οποία μπορεί να κοστίσει έως και 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε νοσηλείες, επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και επισκέψεις ενηλίκων ασθενών σε εξωτερικά ιατρεία που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τη ροή πληροφοριών στον τομέα υγείας δείχνουν απουσία διαλειτουργικότητας και μη συνεχή ροή, χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν τη διάδοση των πληροφοριών. Ενώ, οι πληροφορίες για τα φάρμακα μπορεί να είναι αποσπασματικές, μη διαθέσιμες ή μη χρησιμοποιούμενες, αφήνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ελεύθερο πεδίο για κινδύνους τους οποίους ο ασθενής ενδέχεται να έχει άγνοια, όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο σφαλμάτων κατά τη χρήση που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ενέργειες, ανικανότητα, ακόμη και θάνατο.

Πλατφόρμα πληροφοριών για την υγεία

Και εδώ, έρχεται το Gravitate Health το οποίο με στόχο να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ελλείψεις στο κομμάτι της πληροφορίας που λαμβάνουν οι ασθενείς, θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο, ψηφιακό, επικεντρωμένο στον χρήστη εργαλείο παροχής πληροφοριών υγείας με στόχο να δείξει ουσιαστικές βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα και την κατανόηση πληροφοριών υγείας από ένα σύνολο αξιόπιστων πηγών, ξεκινώντας με τις εγκεκριμένες από τις ρυθμιστικές αρχές πληροφορίες για φαρμακευτικά προϊόντα και τον Διεθνή Συνοπτικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενή (EHR-IPS).

Στόχος της Δράσης, είναι να δείξει ότι μια τέτοια βελτίωση μεταφράζεται σε υψηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης στη θεραπεία, ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων (Φαρμακοεπαγρύπνηση) και βελτιωμένες εκβάσεις υγείας και ποιότητα ζωής καθώς και να προσφέρει ασφαλή δεδομένα σχετικά με το πώς η χρήση των διαθέσιμων πληροφοριών υγείας μπορεί να βελτιστοποιηθεί και να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό μέτρο ελαχιστοποίησης των κινδύνων.