Πόσο εύκολο είναι να ρίξει κανείς τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό του χωρίς φάρμακα; Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ κάτι τέτοιο είναι εφικτό όταν δεν υπάρχει ανάγκη για χορήγηση φαρμάκων, με τη προϋπόθεση όμως να γίνονται ορισμένες απαραίτητες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.
Ερευνητές της αμερικανικής Mayo Clinic αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι η μείωση του σωματικού βάρους, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Τονίζουν μάλιστα ότι τα παραπάνω ισχύουν για όλους, ωστόσο εκείνοι που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα της λεγόμενης κακής χοληστερόλης ή κινδυνεύουν από καρδιακό επεισόδιο, θα πρέπει να παίρνουν στατίνες.
Για όσους δεν ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία, οι οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας αναφέρουν ότι οι παραπάνω αλλαγές είναι απαραίτητες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα κρίνει ο γιατρός.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως και να ‘χει η αλλαγή που πρέπει να κάνουν όλοι, είτε παίρνουν φάρμακα είτε όχι, είναι η μείωση του σωματικού βάρους, το οποίο σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερόλης πρέπει να μειώνεται κατά 5% – 10%.
Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία υπάρχουν στο κρέας και τα γαλακτοκομικά, καθώς και εκείνες που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια, άρα και τα λεγόμενα τρανς λιπαρά.
Όπως είπαν οι επιστήμονες στο CNN, οι γιατροί θα πρέπει να κρίνουν αν η χορήγηση φαρμάκων είναι απαραίτητη με βάση τους παράγοντες κινδύνου που παρουσιάζει κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, κάτι που μπορούν να κάνουν πλέον με μεγαλύτερη επιτυχία, αφού οι γνώσεις που υπάρχουν σήμερα για τη χοληστερόλη είναι περισσότερες και πιο σαφείς.