Τα δελφίνια που ζουν στη περιοχή της Φλόριντα πεθαίνουν από την πείνα εξαιτίας της επιβλαβούς ανθοφορίας των θαλάσσιων φυκιών αναφέρει σε μελέτη της στην επιθεώρηση «Frontiers in Marine Science» ερευνητική ομάδα.
Το 2013, το 8 τοις εκατό των ρινοδέλφινων που ζούσαν στη λιμνοθάλασσα του Ινδικού ποταμού της Φλόριντα χάθηκαν. Τώρα, νέες έρευνες αποκάλυψαν ότι τα εξαιρετικά ευφυή θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να λιμοκτονούσαν επειδή οι κυνηγότοποί τους καταστράφηκαν από μια άνθιση φυτοπλαγκτού που προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Συνδέσαμε τη θνησιμότητα και τον υποσιτισμό με τη μειωμένη πρόσληψη ενέργειας μετά από μια αλλαγή στη διατροφή των δελφινιών. Συνδέσαμε τις διατροφικές αλλαγές με αλλαγές στη διαθεσιμότητα των θηραμάτων και συνδέσαμε τις αλλαγές στο θήραμα με τις μειώσεις της αφθονίας του θαλάσσιου χόρτου και των παρασυρόμενων μακροφυκών σε όλο το σύστημα. Αυτές οι μειώσεις προήλθαν από τη σκίαση από μια έντονη, εκτεταμένη και μακροχρόνια άνθηση φυτοπλαγκτού» αναφέρει ο Δρ. Τσαρλς Τζέικομπι, από το Florida Flood Hub for Applied Research and Innovation, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η άνθιση προήλθε από τη συσσώρευση λιπασμάτων, λυμάτων από σηπτικές δεξαμενές και άλλα ανθρώπινα υποπροϊόντα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου και του φωσφόρου. Υπάρχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά στο νερό μπορεί να αναγκάσουν το φυτοπλαγκτόν να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και να σχηματίσει επιβλαβή άνθη φυκιών που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις σε ζώα και ανθρώπους.
Οι επιβλαβείς ανθοφορίες μπορεί να έχουν πολλαπλούς καταλύτες. Μια τοξική άνθιση φυκιών στη Νότια Καλιφόρνια επηρεάζει επί του παρόντος τα θαλάσσια λιοντάρια και τα δελφίνια – αλλά αυτή η άνθιση παράγεται από την ανύψωση νερού με θρεπτικά συστατικά από τον βαθύ ωκεανό που παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα θαλάσσια θηλαστικά. Οι ανθοφορίες που οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας και τη ρύπανση από θρεπτικά συστατικά έχουν επίσης βλάψει τα μανάτα της Φλόριντα, επηρεάζοντας την κύρια πηγή τροφής τους.
Naftemporiki.gr