Skip to main content

Ο αριθμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 73% σε 50 χρόνια

Τι έδειξε η έκθεση Living Planet Report

Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζει να οδηγεί σε αυτό που η φιλανθρωπική οργάνωση για τη διατήρηση της φύσης World Wide Fund for Nature (WWF) αποκαλεί «καταστροφική» απώλεια ειδών.

Από τους ελέφαντες στα τροπικά δάση μέχρι τις χελώνες καρέτα-καρέτα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, οι πληθυσμοί μειώνονται κατακόρυφα, σύμφωνα με μια απογραφή της παγκόσμιας άγριας ζωής.

Η έκθεση Living Planet Report, μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης του φυσικού κόσμου, αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν συρρικνωθεί κατά μέσο όρο κατά 73% τα τελευταία 50 χρόνια. Η απώλεια των άγριων χώρων «φέρνει πολλά οικοσυστήματα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε η επικεφαλής του WWF UK, Τάνια Στιλ, και πολλοί βιότοποι, από τον Αμαζόνιο μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται «στα όρια πολύ επικίνδυνων σημείων καμπής». Η έκθεση βασίζεται στον δείκτη Living Planet Index που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 μετρήσεις πληθυσμών πουλιών, θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών για πέντε δεκαετίες.

Μεταξύ πολλών στιγμιότυπων της ανθρωπογενούς απώλειας της άγριας ζωής, αποκαλύπτει ότι το 60% των ροζ ποταμοδέλφινων του Αμαζονίου στον κόσμο έχουν εξαφανιστεί από τη ρύπανση και άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων και των εμφύλιων ταραχών. Καταγράφει επίσης ελπιδοφόρα σημάδια επιτυχίας της διατήρησης. Για παράδειγμα, ένας υποπληθυσμός ορεινών γοριλών στα όρη Βιρούνγκα της Ανατολικής Αφρικής αυξήθηκε κατά περίπου 3% ετησίως μεταξύ 2010 και 2016. Αλλά η WWF δήλωσε ότι αυτές οι «μεμονωμένες επιτυχίες δεν είναι αρκετές, μέσα σε ένα σκηνικό εκτεταμένης καταστροφής των βιοτόπων».

Ανησυχητική εικόνα κατάρρευσης της βιοποικιλότητας

Ο Τομ Όλιβερ, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ο οποίος δεν συνδέεται με την έκθεση, δήλωσε ότι όταν οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται με άλλα σύνολα δεδομένων, όπως για παράδειγμα η μείωση των εντόμων, «μπορούμε να συνθέσουμε μια ισχυρή -και ανησυχητική- εικόνα της παγκόσμιας κατάρρευσης της βιοποικιλότητας».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η υποβάθμιση και η απώλεια οικοτόπων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζωή, ακολουθούμενη από την υπερεκμετάλλευση, τα χωροκατακτητικά είδη, τις ασθένειες, την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση.

«Μην λυπάστε μόνο για την απώλεια της φύσης»

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της WWF Μάικ Μπάρετ δήλωσε ότι μέσω της ανθρώπινης δράσης, «ιδίως του τρόπου με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμά μας, χάνουμε όλο και περισσότερο τους φυσικούς οικοτόπους».

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι η απώλεια της φύσης και η κλιματική αλλαγή ωθούν γρήγορα τον κόσμο προς μη αναστρέψιμα σημεία καμπής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής «κατάρρευσης» του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με την οποία δεν θα μπορεί πλέον να δεσμεύει τον άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη και να μετριάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Σας παρακαλούμε να μην αισθάνεστε μόνο θλίψη για την απώλεια της φύσης», δήλωσε ο κ. Barrett. «Έχετε επίγνωση ότι αυτή είναι πλέον μια θεμελιώδης απειλή για την ανθρωπότητα και πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι τώρα».

Η Valentina Marconi, από το Ινστιτούτο Ζωολογίας της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News ότι ο φυσικός κόσμος βρίσκεται σε «επισφαλή θέση», αλλά με επείγουσα, συλλογική δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες «έχουμε ακόμη την ευκαιρία να το αντιστρέψουμε».

Αυτή η έκκληση συναγερμού για την άγρια ζωή του πλανήτη έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, στην Κολομβία, για να συζητήσουν πώς θα αποκατασταθεί η φύση.

Σχεδόν 200 χώρες έχουν δεσμευτεί σε μια συμφωνία-ορόσημο του 2022 των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της απώλειας της φύσης, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης του 30% του πλανήτη για τη φύση μέχρι το 2030.

Πηγή: BBC