Skip to main content

Εντοπίστηκε ο πρώτος καρχαρίας… κανίβαλος

Απρόσμενη ανακάλυψη στο ζωικό βασίλειο.

Αν και μπορεί κάποια μεγάλα είδη καρχαριών να επιτίθενται σε κάποιες περιπτώσεις σε άλλα μικρότερα είδη αντιμετωπίζοντας τα ως θηράματα αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν είχε ποτέ καταγραφεί ή γίνει αντιληπτή έστω και με έμμεσα ίχνη ή στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Frontiers in Marine Science» ερευνητική ομάδα αναφέρει την πρώτη καταγραφή κανιβαλισμού στον κόσμο των καρχαριών.

Οι καρχαρίες Porbeagle (Lamna nasus) που στην Ελλάδα αποκαλούμε καρχαρίες λάμνα είναι ένα μεγάλο είδος καρχαρία που φτάνει σε μήκος τα 3,6 μέτρα. Αυτοί οι μεγάλοι καρχαρίες κυκλοφορούν στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό καθώς και σε τμήματα των ωκεανών του Νοτίου Ημισφαιρίου μέχρι την Ανταρκτική. Οι μυώδης μορφή τους και τα δόντια τους που μοιάζουν με μικρά δόρατα τα καθιστούν τρομερά αρπακτικά. Παρόλα αυτά αυτός ο κορυφαίος θηρευτής των θαλασσών έπεσε θύμα από έναν ακόμη μεγαλύτερο συγγενή του.

Το 2020 στη περιοχή του Κέηπ Κοντ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ερευνητική ομάδα τοποθέτησε ένα πομπό σε ένα θηλυκό καρχαρία λάμνα που ήταν μάλιστα σε κατάσταση εγκυμοσύνης για να καταγράψουν τις κινήσεις της και να συλλεχθούν στοιχεία για πολλές πτυχές της ζωής και συμπεριφοράς αυτών των καρχαριών. Οι ερευνητές μελετώντας τα δεδομένα του πομπού διαπίστωσαν ότι ο καρχαρίας είχε πέσει θύμα επίθεσης και κανιβαλισμού από κάποιο μεγαλύτερο είδος καρχαρία ο οποίος τον εξόντωσε και τον έφαγε καταβροχθίζοντας και τον πομπό αποκαλύπτοντας έτσι το συμβάν.

Η ανακάλυψη

Η ανάλυση των δεδομένων (π.χ το βάθος που βρισκόταν ο καρχαρίας όταν δέχτηκε την επίθεση) οδήγησε τους ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένα λευκό καρχαρία. «Αυτό είναι το πρώτο τεκμηριωμένο γεγονός θήρευσης ενός καρχαρία λάμνα οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε η Μπρουκ Άντερσον, βιολόγος θαλάσσιας αλιείας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βόρειας Καρολίνας, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία για τον πληθυσμό των καρχαριών λάμνα, ένα είδος που απειλείται ήδη από την υπεραλίευση και είναι στη λίστα των απειλουμένων ειδών των διεθνών οργανισμών.

«Η ανακάλυψη ότι απροσδόκητη. Συχνά πιστεύουμε ότι οι μεγάλοι καρχαρίες είναι αρπακτικά της κορυφής. Αλλά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογικών εργαλείων έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις μεγάλων αρπακτικών θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο περίπλοκες από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα» αναφέρει η Άντερσον.

Naftemporiki.gr