Skip to main content

Φάλαινα μπλέχτηκε σε αλιευτικά εργαλεία στο λιμάνι του Σίδνεϊ

Πρόκειται για μεγάπτερη φάλαινα μήκους 13 μέτρων

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου έγινε το σκηνικό μιας δραματικής επιχείρησης διάσωσης την Παρασκευή μετά τον εντοπισμό μιας νεαρής μεγάπτερης φάλαινας με αλιευτικά εργαλεία μπλεγμένα γύρω από την ουρά της.

Οι διασώστες ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά για τη φάλαινα μήκους 13 μέτρων στο λιμάνι του Σίδνεϊ το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η εθελοντική ομάδα διάσωσης ORRCA έλαβε κλήση στη γραμμή διάσωσης.

Συνεργεία της ομάδας αποδέσμευσης μεγάλων φαλαινών της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέλαβαν το κυνήγι και τοποθέτησαν στη φάλαινα έναν ιχνηλάτη GPS, αλλά η συσκευή έπεσε λίγο αργότερα.

Η επιχείρηση διακόπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν έδυσε ο ήλιος, αλλά η φάλαινα εντοπίστηκε ξανά στο λιμάνι νωρίς το πρωί της Παρασκευής και η αναζήτηση συνεχίστηκε.

Πώς κατάφεραν να την απελευθερώσουν

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ζωντανά βίντεο από ένα ελικόπτερο που έκανε κύκλους από πάνω καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να πλησιάσουν αρκετά για να κόψουν τον εξοπλισμό. Το βίντεο έδειχνε τη σκοτεινή φιγούρα της φάλαινας κάτω από το νερό, καθώς αναδύθηκε περιστασιακά για να κουνήσει την ουρά της.

«Η πρόκληση με αυτή τη φάλαινα ήταν ότι είχε τόση πολλή ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας απεγκλωβισμού Luke McSweeney. «Μας πήρε αρκετή ώρα για να την κουράσουμε ώστε να μπορέσουμε να μπούμε μέσα και να κάνουμε την κοπή με ασφάλεια».

Οι διασώστες με τις λαστιχένιες βάρκες προσπάθησαν να επιβραδύνουν τη φάλαινα, τοποθετώντας πορτοκαλί πλωτήρες, αυξάνοντας την αντίστασή της μέσα στο νερό. Μόλις πλησίασαν αρκετά, χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο εξοπλισμό κοπής – λεπίδες προσαρτημένες σε στύλους – για να την απελευθερώσουν.

«Μόλις απελευθερώθηκε, σίγουρα απογειώθηκε ελεύθερα κολυμπώντας και πραγματικά φαινόταν φανταστική», δήλωσε ο Μπεν Χαν, υπεύθυνος περιοχής της Υπηρεσίας Πάρκων και Άγριας Ζωής της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι μεγάπτερες φάλαινες μεταναστεύουν περνώντας από το Σίδνεϊ σε μια διαδρομή γνωστή ως « λεωφόρος των μεγάπτερων φαλαινών», δήλωσε η επιστήμονας άγριας ζωής Vanessa Pirotta. Στη διαδρομή τους, μερικές φορές παγιδεύονται σε αλιευτικά εργαλεία.