Skip to main content

Τοποθετούνται GPS σε πολικές αρκούδες για να αποφεύγεται η επαφή τους με ανθρώπους όταν κινούνται στη στεριά

Η τεχνολογία βοηθά στην προστασία αλλά και μελέτη των συμπαθητικών θηλαστικών

Στο τέλος του καλοκαιριού οι πολικές αρκούδες που ζουν στις αρκτικές περιοχές του Καναδά κατευθύνονται προς την ενδοχώρα περιμένοντας να σχηματιστεί ο θαλάσσιος πάγος που το καλοκαίρι λιώνει. Οι θαλάσσιοι πάγοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση πολλών ειδών ανάμεσα τους και οι πολικές αρκούδες και η κλιματική αλλαγή έχει περιορίσει σε σημείο ολικής εξαφάνισης τους καλοκαιρινούς μήνες τους θαλάσσιους πάγους.

Η παρουσία των πολικών αρκούδων στην ενδοχώρα του Καναδά τις φέρνει συχνά κοντά στους ανθρώπους που ζουν σε κοινότητες κοντά στις αρκτικές περιοχές. Επιπλέον η… κυκλοφορία των πολικών αρκούδων στη στεριά έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο τουριστικό κύμα από ανθρώπους που συρρέουν στις περιοχές που κινούνται τα συμπαθή ζώα για να τα δουν από κοντά. Οι πολικές αρκούδες μπορεί να θεωρούνται από την κοινή γνώμη για διαφόρους λόγους ως χαριτωμένα και φιλικά όντα αλλά στην πραγματικότητα είναι άγρια ζώα και κορυφαίοι θηρευτές που η κοντινή επαφή μαζί τους είναι πολύ πιθανό να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο.

Η παρακολούθηση

Για να προστατέψουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τις πολικές αρκούδες οι αρμόδιες Αρχές του Καναδά αποφάσισαν να τοποθετήσουν στις αρκούδες πομπούς που δείχνουν την θέση στην οποία βρίσκονται. Σε περίπτωση που μια πολική αρκούδα φανεί από τους πομπούς ότι πλησιάζει ένα χωριό ή μια γνωστή ανθρώπινη κοινότητα οι κάτοικοι θα ειδοποιούνται έχοντας φυσικά λάβει προηγουμένως και τις απαραίτητες οδηγίες για το τι να κάνουν ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι χωρίς παράλληλα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των αρκούδων.

Οι πομποί αυτοί προσφέρουν επίσης δεδομένα στους επιστήμονες που θα τους βοηθήσουν να μελετήσουν τη συμπεριφορά των πολικών αρκούδων και να μάθουν νέα στοιχεία για αυτές ειδικά μάλιστα από την στιγμή που η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλει πολύ και προς το χειρότερο τη ζωή αυτών των ζώων. Τέτοια στοιχεία θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθούν καλύτεροι τρόποι προστασίας και βοήθειας των πολικών αρκούδων.

Naftemporiki.gr