Skip to main content

Αυστραλία: Ένα διάσημο πάρκο άγριας ζωής απαγόρευσε το αγκάλιασμα κοάλα

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων ζητά την απαγόρευση των συναντήσεων με κοάλα, επειδή τους προκαλούν άγχος

Ένα καταφύγιο κοάλα στην Αυστραλία, όπου επισκέπτες υψηλού προφίλ, από την Τέιλορ Σουίφτ μέχρι τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν αγκαλιάσει κοάλα, απαγόρευσε τις αγκαλιές με τα ζώα.

Το καταφύγιο κοάλα Lone Pine στο Μπρίσμπεϊν του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε «καθηλωτικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες» με τα κοάλα.

«Έντονα σχόλια»

Η απόφαση ελήφθη «ως απάντηση στα ολοένα και πιο έντονα σχόλια των επισκεπτών» από ανθρώπους που ήθελαν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα ζώα χωρίς να τα κρατούν, ανέφερε.

Ο γενικός διευθυντής Lyndon Discombe δήλωσε ότι υπήρξε μια στροφή προς τους ανθρώπους που θέλουν «να γνωρίσουν την άγρια ζωή της Αυστραλίας από κοντά, αλλά όχι απαραίτητα προσωπικά».

Οι νέες επισκέψεις «κοάλα από κοντά» θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρατηρούν τα ζώα να τρώνε, να κοιμούνται και να χαλαρώνουν – χωρίς να τα αγγίζουν.

Πού είναι νόμιμο το κράτημα κοάλα

Το κράτημα κοάλα είναι νόμιμο μόνο στις αυστραλιανές πολιτείες Κουίνσλαντ και Νότια Αυστραλία – παντού αλλού στη χώρα, το άγγιγμα των ζώων υπόκειται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Το Lone Pine, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως το πρώτο καταφύγιο κοάλα στον κόσμο, λέει ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις του με την άγρια ζωή διέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς και ότι «η ψυχική, σωματική και συναισθηματική ευημερία των ζώων μας είναι ύψιστη προτεραιότητα σε όλα όσα κάνουμε».

Οι νόμοι για τα κοάλα

Οι νόμοι του Κουίνσλαντ για τις συναντήσεις με κοάλα υπαγορεύουν ότι τα κοάλα δεν μπορούν να απασχολούνται περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα, συνολικά όχι περισσότερο από 180 λεπτά την εβδομάδα.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς φωτογράφησης για περισσότερες από τρεις ημέρες χωρίς άδεια και τα θηλυκά κοάλα με μωρά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικές συναντήσεις.

Υπάρχει αυξανόμενη πίεση από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων να σταματήσει η πρακτική του αγκαλιάσματος των κοάλα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων έχει υποβάλει αίτηση στον πρωθυπουργό του Κουίνσλαντ για την απαγόρευση των συναντήσεων με κοάλα, λέγοντας ότι προκαλούν άγχος στα ζώα και μπορούν να τα εμποδίσουν να κοιμηθούν αρκετά – στη φύση, τα κοάλα κοιμούνται έως και 20 ώρες την ημέρα.

Με πληροφορίες από SkyNews, BBC