Η εταιρεία Eyos expeditions ειδικεύεται στη διοργάνωση πολυτελών μεν κρουαζιερών αλλά στα πιο απομακρυσμένα και ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη όπως η Ανταρκτική, οι Αρκτικές περιοχές κ.α. Η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες της την εμπειρία να δούνε από κοντά το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο που μετά από 30 χρόνια που ήταν κολλημένο στον πυθμένα της θάλασσας αποκολλήθηκε πριν από ένα μήνα και άρχισε να πλέει στα νερά της Ανταρκτικής.
Φτάνοντας στο παγόβουνο, με την ονομασία A23a που έχει έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι επιβάτες της κρουαζιέρας αποζημιώθηκαν βλέποντας από κοντά ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Το παγόβουνο όπως φαίνεται έχει αρχίσει να λιώνει και έχουν δημιουργηθεί υπέροχες αψίδες και σπήλαια σε αυτό.
Όπως τα περισσότερα παγόβουνα στη συγκεκριμένη περιοχή, το A23a θεωρείται βέβαιο ότι ακολουθώντας το πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, θα οδηγηθεί στον Νότιο Ατλαντικό, σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «πέρασμα των παγόβουνων». Αυτή, εξάλλου, είναι και η κίνηση του νερού.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του παγόβουνου. Εφόσον προσαράξει στο Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος της Νοτίου Γεωργίας, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις φώκιες, τους πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί. Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις συνήθεις διαδρομές που ακολουθούν κατά την αναζήτηση τροφής, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.
Ωστόσο θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι τα παγόβουνα αποτελούν απλώς εστίες κινδύνου. Καθώς μεγάλα παγόβουνα σαν το Α23α λιώνουν, απελευθερώνουν ορυκτή σκόνη που ενσωματώθηκε στον πάγο τους όταν ήταν μέρος των παγετώνων που ξεκινούσαν από τον βραχώδη πυθμένα της Ανταρκτικής. Αυτή η σκόνη αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για οργανισμούς που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών.
Naftemporiki.gr