Skip to main content

Ταϊλάνδη: Απαγορεύει τις εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων για να περιορίσει την τοξική ρύπανση

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις σε μια προσπάθεια διάσωσης της παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά απόβλητα

Η Ταϊλάνδη απαγόρευσε τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων λόγω ανησυχιών για τοξική ρύπανση, καθώς οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η αποτυχία να συμφωνηθεί μια παγκόσμια συνθήκη για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων θα βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

Ένας νόμος που απαγορεύει τις εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα στην Ταϊλάνδη, μετά από χρόνια εκστρατείας ακτιβιστών. Η Ταϊλάνδη είναι μία από τις πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που ιστορικά πληρώνονταν για να δέχονται πλαστικά απόβλητα από τις ανεπτυγμένες χώρες. Η χώρα έγινε ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία το 2018, αφού η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά οικιακών αποβλήτων στον κόσμο, επέβαλε απαγόρευση.

Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πλαστικών αποβλήτων στην Ταϊλάνδη, με περίπου 50 εκατ. κιλά να εξάγονται το 2023.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1,1 εκατ. τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισήχθησαν μεταξύ 2018 και 2021.

«Θρίαμβος»

Η Penchom Sae-Tang, διευθύντρια της ΜΚΟ Ecological Alert and Recovery, δήλωσε: «Η απαγόρευση όλων των εισαγωγών πλαστικών απορριμμάτων θα πρέπει να θεωρηθεί ως θρίαμβος της κοινωνίας των πολιτών για την αποτροπή της εισόδου επικίνδυνων αποβλήτων στην Ταϊλάνδη». Αλλά προειδοποίησε ότι η επαγρύπνηση και η ισχυρή συνεργασία με τις αρχές θα είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η επιβολή της απαγόρευσης.

Οι εισαγωγές πλαστικού συχνά διαχειρίζονταν λανθασμένα στην Ταϊλάνδη, με πολλά εργοστάσια να καίνε τα απόβλητα αντί να τα ανακυκλώνουν, οδηγώντας σε βλάβες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις σε μια προσπάθεια διάσωσης της παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά απόβλητα. Πέρυσι τα έθνη απέτυχαν να συμφωνήσουν στην τελική διατύπωση της συνθήκης μετά από συνομιλίες στο Μπουσάν. Περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο κειμένου που περιελάμβανε νομικά δεσμευτικές παγκόσμιες μειώσεις στην παραγωγή πλαστικού, η οποία ανέρχεται σε περισσότερους από 400 εκατ. τόνους ετησίως, και τη σταδιακή κατάργηση ορισμένων χημικών ουσιών και πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.

Με πληροφορίες από Guardian