Skip to main content

«Πράσινες» συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού

Οι φλούδες του κρεμμυδιού έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες

Φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες από φλούδες κρεμμυδιού αναπτύσσει μια startup επιχείρηση στο Όμπαν της Σκωτίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα απορρίμματα και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων.

Η 30χρονη Ρενούκα Ραμανουτζάμ, διευθύνουσα σύμβουλος της HUID, είναι πρώην φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά φλούδες κρεμμυδιού για τη βαφή ρούχων.

Η εταιρεία της προμηθεύεται υπολείμματα κρεμμυδιών από αγροτικές επιχειρήσεις και αναπτύσσει ένα υλικό που μοιάζει με χαρτόνι, καθώς και μια εναλλακτική λύση για την εύκαμπτη μεμβράνη. Η εταιρεία έχει την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Παραγωγής της Σκωτίας, σύμφωνα με το BBC.

Aντιμικροβιακές ιδιότητες

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι φλούδες του κρεμμυδιού έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι η συσκευασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής ευπαθών τροφίμων. Για την παραγωγή της οικολογικής συσκευασίας απαιτείται υψηλής ποιότητας κυτταρίνη από τις εξωτερικές φλούδες του κρεμμυδιού, σε συνδυασμό με ένα μείγμα βιοπολυμερών – που παράγονται από φυσικές πηγές όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Όπως περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας στο BBC, «άρχισα να πειραματίζομαι με το υλικό στο πάτωμα του υπνοδωματίου μου». «Το πλαστικό διοχετεύει χημικές ουσίες στα τρόφιμα όταν θερμαίνεται. Ήθελα να βρω μια λύση από κάτι χωρίς αξία» πρόσθεσε και συνέχισε: «Φανταστείτε κάθε γεύμα – σίγουρα θα υπάρχει λίγο κρεμμύδι εκεί. Τα κρεμμύδια είναι βάση για τις κουζίνες παγκοσμίως. Είναι παντού, επομένως τα υπολείμματά τους είναι επίσης παντού».

Όπως τόνισε, το πρότζεκτ επιταχύνθηκε όταν εντάχθηκε στην εταιρεία η Μαρία Ραπίν, η οποία εργάζεται πάνω σε μια εύκαμπτη μεμβράνη που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες για τρόφιμα όπως το σπανάκι. «Προς το παρόν, τα πρωτότυπα είναι λίγο πιο παχιά από ό,τι θέλουμε», ανέφερε η κ. Ραπίν.

Η εταιρεία ελπίζει να κυκλοφορήσει το πρώτο της προϊόν το επόμενο έτος – χαρτί φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από φλούδες κρεμμυδιού. Η κ. Ραμανουτζάμ εξέφρασε επίσης την ελπίδα να αντικατασταθούν οι χάρτινες συσκευασίες. «Τα δέντρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για το περιβάλλον» τόνισε και πρόσθεσε ότι «το υλικό μας θα τα σώσει».

Εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Παραγωγής της Σκωτίας δήλωσε ότι ο οργανισμός υπερασπίζεται τις βιώσιμες λύσεις και υποστηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό που μπορεί να μην έχουν.