Skip to main content

Πλούσια «ψαριά» από τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Θερμαϊκού

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δραστική η συμβολή της HEC στη δράση των ΟΛΘ και MEPP

Ιδιαίτερα πλούσια, ειδικότερα σε…πατίνια, ποδήλατα και παλιοσίδερα ήταν η συγκομιδή απορριμμάτων από τον βυθό του Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της δράσης Υποθαλάσσιου Καθαρισμού που πραγματοποίησε σήμερα η ΟΛΘ Α.Ε. σε συνεργασία με τη MEPP (Mediterranean Company Environmental Protection) και με την υποστήριξη της Hellenic Environmental Center S.A. (HEC) και άλλων εταιρειών και φορέων.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά είμαστε περήφανοι που καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό, Μετά την 1η επιτυχή ενέργεια που έγινε πέρυσι είμαστε και φέτος εδώ με όλες τις ομάδες δράσεων και πραγματικά έχω μείνει έκπληκτος με αυτά που βλέπετε εδώ ότι έχουν βγάλει από το πρωί, Συγχαρητήρια σε όλους που συμμετείχαν και να είστε σίγουροι ότι του χρόνου θα επαναλάβουμε τη δράση ξανά», δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τσάρας, τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε σε υπερθετικό βαθμό να κάνουμε αυτή τη δουλειά για τη Θεσσαλονίκη μας».

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να υποστηρίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για τον Υποθαλάσσιο Καθαρισμό. Ως ανάδοχος του λιμένα και υπεύθυνοι για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση ενός καθαρού και υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος. Φέτος με τη δράση να εκτείνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, η προβολή αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε από την πλευρά της η Υπεύθυνη Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της HEC, Χημικός Μηχανικός, Κατερίνα Φουντά, και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να ενώνουμε και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ιδιώτες και φορείς, για να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διαφύλαξη των θαλασσών μας. Η HEC, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει, είναι υπερήφανη που συμμετέχει σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη της Θεσσαλονίκης και το περιβάλλον και ελπίζουμε να βάζουμε κι εμείς το μικρό μας έστω λιθαράκι μέσω της καθημερινής μας πρακτικής στην προστασία των θαλασσών μας».

Όπως σημείωσε, επίσης, ο γενικός διευθυντής της MEPP (Mediterranean Company Environmental Protection), Σωτήρης Νικολάου, που συμμετείχε στη δράση, ο καθαρισμός στα βάθη του Θερμαϊκού έγινε με οικολογικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την παραγωγή διοξειδίου αφού δεν γεμίζονται φιάλες οξυγόνου και τα απόβλητα θα οδηγηθούν για πιστοποιημένη ανακύκλωση και δημιουργία προϊόντων από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Σημειωτέον αφενός ότι ο περσινός πρώτος αντίστοιχος υποθαλάσσιος καθαρισμός έλαβε χώρα στην περιοχή του πρώτου προβλήτα του ΟΛΘ, ενώ ο σημερινός από τον πρώτο προβλήτα μέχρι και το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, αφετέρου ότι στους δύτες και τους υπόλοιπους εθελοντές που συμμετείχαν – συνολικά 80 άτομα – αλλά και στις διοικήσεις των εταιρειών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία απονεμήθηκαν μετάλλια από ανακυκλωμένο πλαστικό, κατασκευασμένα από την «σοδειά» – «ψαριά» του περσινού πρώτου υποθαλάσσιου καθαρισμού. Μεταξύ αυτών και ο πρώην διεθνής μπασκεμπολίστας, Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει συμμετάσχει και άλλες φορές ως δύτης σε υποβρύχιους καθαρισμούς.

Η δράση ήταν μία πρωτοβουλία της ΟΛΘ Α.Ε. σε συνεργασία με τη MEPP και με την υποστήριξη των Hellenic Environmental Center S.A. (HEC), Antipollution of V Group, Hellenic Marine Environment Protection Association (HELMEPA), , Hill International, Optima Bank, Rogan Associates, Alpha Bank, ΔΕΘ – Helexpo, Samaras & Partners και υπό την αιγίδα των Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμου Θεσσαλονίκης και Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙ.ΜΕ).