Οι πολίτες οι οποίοι προτιμούν να διατηρούν κήπο με φυσικό χλοοτάπητα αντί συνθετικού γκαζόν και τσιμέντου, θα έπρεπε να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη, σύμφωνα με πρόταση επιστημόνων στη Βρετανία, καθώς εκτιμάται ότι οι πόλεις μπορεί να έχουν χάσει έως και το 50% των χώρων πρασίνου που διέθεταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το πλακόστρωτο σε κήπους και η χρήση πλαστικού χόρτου έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας στις αστικές περιοχές, κάτι που έχει αντίκτυπο και στη βιοποικιλότητα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και όπως αναφέρει ο Guardian, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα, όπως μειωμένους δημοτικούς φόρους ή εκπτώσεις στους λογαριασμούς νερού, για να ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με κήπους να υιοθετούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ρος Κάμερον, «οι κήποι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των αστικών περιοχών και είναι ζωτικοί χώροι σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της δροσιάς στα κτήρια και στο περιβάλλον της πόλης το καλοκαίρι, την απορρόφηση του νερού της βροχής και την παροχή καταφυγίου για την άγρια ζωή».
«Οι κήποι πρέπει να είναι πράσινοι και γεμάτοι φυτά για να είναι ωφέλιμοι για το περιβάλλον και ορισμένοι τύποι κήπων είναι πιο ωφέλιμοι από άλλους» συμπλήρωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Το παράδοξο είναι ότι πολλοί κήποι δεν είναι πραγματικά πράσινοι και ορισμένες τάσεις στον σχεδιασμό κήπων μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες για το αστικό περιβάλλον».
Σύμφωνα με την έρευνα, η απαγόρευση επιβλαβών υλικών ή πρακτικών, θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει το περιβάλλον.