Μπορεί να «πλέει» στο πετρέλαιο, αλλά γεμίζει την έρημο με ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ενέργειας. Ο λόγος για τη Σαουδική Αραβία που θέλει να γίνει παγκόσμιος κόμβος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για έναν πιο «πράσινο» και πιο βιώσιμο κόσμο.
Η ηλιακή ενέργεια είναι ένα από μεγάλα «στοιχήματα», Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο του “Vision 2030”- του οράματός του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας για την αλλαγή της χώρας, μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος σε υποδομές. Γνωστός ως “MBS”, ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου έχει επιλέξει μια περιοχή, μεγέθους του Βελγίου, που βρίσκεται στην άνυδρη έρημο της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, στις εκβολές του Κόλπου της Άκαμπα- για να αναπτύξει μια βιομηχανία ψυχαγωγίας και τουρισμού. Με …χιονοδρομικά κέντρα μέσα στην έρημο, φουτουριστικές πόλεις και τουριστικά θέρετρα. Κεντρικό ρόλο στο «Οραμα 2030» του MBS θα παίξει η ηλιακή ενέργεια.
Ήδη, το Ριάντ εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό για να αναπτύξει ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό δίκτυο που θα εκτείνεται σε ολόκληρη την έρημο και θα καλύπτει το 50% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας . «Επομένως, μόνο με τη δύναμη του ήλιου θα μπορούσε η Σαουδική Αραβία να τερματίσει την εσωτερική εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να χρησιμοποιήσει τον μαύρο χρυσό, μόνο για εξαγωγές. Για να κερδίσει ακόμη περισσότερα χρήματα στις διεθνείς αγορές, φυσικά», λένε Σαουδάραβες διπλωμάτες.
Επτά εγκαταστάσεις για 20 γιγαβάτ
Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Blackridge, υπάρχουν σε εξέλιξη επτά μεγάλες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Μόνο δύο από αυτές τις εγκαταστάσεις στο Αλ Κασίν και το Αλ Σαντάουι, έχουν δυναμικότητα πάνω από 2 γιγαβάτ.
Η Capital Economics θεωρεί μάλιστα ότι μέχρι το 2027, η Σαουδική Αραβία θα παράγει συνολικά 20 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. «Σε μόλις δύο χρόνια, το 10% της συνολικής ζήτησης της Σαουδικής Αραβίας θα καλύπτεται από την ηλιακή ενέργεια.
«Η δέσμευση του Βασιλείου για την ηλιακή ενέργεια είναι σύμφωνη με τις παγκόσμιες τάσεις υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος», αναφέρει η Blackridge.
Τα τεράστια και εύκολα εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, έχουν οδηγήσει τις αρχές μέχρι τώρα να παράγουν το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας του βασιλείου από την καύση πετρελαίου. «Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως το πετρέλαιο δεν παίζει πλέον βασικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», λένε οι ίδιες πηγές.
Είναι ενδεικτικό ότι στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, μόνο το 1,35% της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσο όρο, παράγεται από πετρέλαιο. «Είναι πολύ σπάνιο πλέον να καίγεται “μαύρος χρυσός” για να παραχθούν μεγαβάτ ηλεκτρισμού», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με την Capital Economics , η Σαουδική Αραβία «χρησιμοποιεί άμεσα 450.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτό ισοδυναμεί με «περισσότερο από το 40% της ετήσιας αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Με απλά λόγια, κάθε βαρέλι πετρελαίου που δεν καίγεται για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πώληση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αύξηση φυσικά, των εσόδων του Ριάντ.
Ο ρόλος της Κίνας
Το πρόγραμμα αύξησης της ηλιακής ενέργειας στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας , ενισχύει πάντως και τον ρόλο της Κίνας. Ο ασιατικός γίγαντας έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής ηλιακών συλλεκτών στο Ριάντ. Η China Energy Engineering υπέγραψε πρόσφατα με το Ριάντ, σύμβαση ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή σταθμών ηλιακής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία.
Η επίσης κινεζική JinkoSolar υπέγραψε επίσης συμφωνία για μια επένδυση στο Βασίλειο, ύψους ενός δις , για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλιακών κυψελών και πλαισίων, δυναμικότητας 10 γιγαβάτ .
Η PowerChina Hubei Engineering ανέλαβε επίσης την ηλεκτροδότηση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της μεθοριακής πόλης Μπίσα, στη νότια Σαουδική Αραβία.