Skip to main content

Ο χειμώνας έφτασε. Αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας τις αυξημένες ανάγκες λόγω ψύχους;

Πηγή φωτ. ΑΔΜΗΕ

Τι περιλαμβάνει το οπλοστάσιο του ΑΔΜΗΕ

Χωρίς προβλήματα, διατηρώντας τον εξαγωγικό του προσανατολισμό προς τις γειτονικές συζευγμένες αγορές των Βαλκανίων και της Ιταλίας υποδέχεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το «κύμα ψύχους» που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, κορυφώνοντας την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος που συνομίλησαν με την «Ν», τα αυξημένα φορτία των ημερών δεν γεννούν κάποιο προβληματισμό ως προς την επάρκεια της χώρας δεδομένου ότι όλες οι μονάδες του συστήματος βρίσκονται διαθέσιμες και σε λειτουργία για να καλύψουν τις όποιες πρόσθετες ανάγκες, αντισταθμίζοντας την στοχαστικότητα στην παραγωγή των ΑΠΕ που αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες ηλιοφάνειας και τις ανεμολογικές συνθήκες.

Η ανταπόκριση του συστήματος

Επιπρόσθετα, το «οπλοστάσιο» του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία από τα τέλη Νοεμβρίου και συνεισφέρει σημαντικά σε στιγμές αυξημένης ζήτησης.

Το θετικό πρόσημο ως προς την ετοιμότητα του ελληνικού συστήματος συμπληρώνουν τα υδροηλεκτρικά όπου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκονται σε καλά επίπεδα με προοπτική να ενισχύσουν περαιτέρω την δυναμικότητά τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά, η απόκλιση στη διαθέσιμη δυναμικότητα στα τέλη Νοεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν υπολογιζόταν στις 800 MWh λιγότερες, όταν πλέον έχει περιοριστεί στις 300 MWh με προοπτική περαιτέρω μείωσης δεδομένων των βροχοπτώσεων που λαμβάνουν χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής σε συνέχεια συνθηκών λειψυδρίας κατά την περσινή χρονιά, συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια των «μίνι» ενεργειακών κρίσεων που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Αυτή την στιγμή, τα αποθέματα των ταμιευτήρων αποκαθίστανται ενώ οι χιονοπτώσεις – που σημειωτέον πέρυσι δεν υπήρξαν καθόλου – διασφαλίζουν ότι θα υπάρχουν ροές νερών μέχρι και τον Μάιο φέτος, συμβάλλοντας στην αναπλήρωση των αποθεμάτων που θα καταναλωθούν κατά την χειμερινή περίοδο.

Σταθερά εξαγωγική η Ελλάδα

Υπό αυτό το πρίσμα, η βασική εκτίμηση για την ανταπόκριση του ελληνικού συστήματος παραμένει αισιόδοξη, «παρακολουθώντας» την εξέλιξη των πραγμάτων που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες και κατά συνέπεια τις ενεργειακές ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως διαμορφώνεται η ισορροπία τιμών σε συνθήκες σύζευξης φαίνεται για την ώρα να μην μπορούν να συμβάλουν σε θέματα επάρκειας, δεδομένου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει εξαγωγική προς τις γειτονικές χώρες ως φθηνότερη αγορά έναντι της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα έκλεισε το 2024 με θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, εικόνα που συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες του έτους με μια ωστόσο διαφοροποίηση σε σχέση με πριν. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου που παρακολουθούν την καθημερινή λειτουργία των διασυνδέσεων, οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες έχουν μετατοπιστεί τις τελευταίες μέρες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις βραδινές ώρες έναντι των πρωινών που συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Αυτό προκύπτει, όπως αναφέρουν, σε συνέχεια της χαμηλότερης φωτοβολταϊκής παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με το προηγούμενο μοτίβο, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές αγορές στη βάση της αρχής ροής ενέργειας από την φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά, συνέβαινε κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες όταν κορυφωνόταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, γεγονός που με την σειρά του, στη βάση της υπερπροσφοράς, συμπίεζε τις τιμές προς τα κάτω.

Η τάση

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω συνιστά ένα «στιγμιότυπο» των ημερών στην «ανάγνωση» του ηλεκτρικού συστήματος, χωρίς να υποδηλώνει κάποια δυσλειτουργία ή πρόβλημα παρά «λογικό επακόλουθο» της συνύπαρξης των διαφορετικών στοιχείων του συστήματος σε συνθήκες συζευγμένων αγορών.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί η εκτίμηση της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΝΕ για το 2024 όπου υποδηλώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε εξαγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, ως επί τω πλείστον – «πράσινης» ενέργειας. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «η ελληνική αγορά παρέμεινε εισαγωγική το 2023, αλλά οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 οδήγησαν σε σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο ενώ υπήρξαν διαστήματα κατά τα οποία η Ελλάδα ήταν εξαγωγέας ενέργειας. Η αύξηση της παραγωγικής βάσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες και τη στασιμότητα της ζήτησης ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση των εξαγωγών. Σε βάθος χρόνου η επέκταση των διασυνοριακών διασυνδέσεων και η προσθήκη μονάδων αποθήκευσης είναι δυνατόν να καταστήσουν την Ελλάδα εξαγωγέα ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή».

Οι τιμές σήμερα

Παράλληλα, οι υψηλές πτήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζονται με την μέση τιμή για σήμερα να «κλείνει» στα 140,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και την μέση τιμή του μήνα μέχρι στιγμής να διαμορφώνεται στα 123,04 ευρώ ανά Μεταβατώρα.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ηγούνται στην κάλυψη της ζήτησης (σημαντική συνεισφορά των αιολικών) με μερίδιο 43.30% στο ενεργειακό μίγμα και ακολουθούν φυσικό αέριο με 41.90%, εισαγωγές 4.99%, λιγνίτης 4.84% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 2.61% σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Να προσθέσουμε τέλος, η αντίστοιχη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σε Ιταλία και Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 142.82€/MWh και 150.77€/MWh, αντίστοιχα.