Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η λήψη έκτακτων μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην εκ νέου εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία, περισσότερο ή λιγότερο, αναμένεται να «αποτυπωθεί» στα τιμολόγια λιανικής τον επόμενο μήνα.
Το ζητούμενο αφορά στον τρόπο παρέμβασης που δεν θα σταματάει στο μοντέλο των επιδοτήσεων ή άλλα έκτακτα και προσωρινά μέτρα αλλά θα προκρίνει ένα περισσότερο «μόνιμο» πλαίσιο παρεμβάσεων που θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται για την αναχαίτιση των αυξήσεων στη λιανική ρεύματος ως απόρροια των έντονων διακυμάνσεων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Τα παραπάνω αποτελούν τον βασικό άξονα της προσέγγισης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πράγμα που αναμένεται να θέσει ο Υπουργός Θ. Σκυλακάκης κατά την σημερινή συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν.
Τα αποτελέσματα από την συνάντηση με τους ευρωπαίους, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος και των διαδικασιών, δεν αναμένονται εντυπωσιακά, ωστόσο, θα συνεκτιμηθούν για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την λύση που θα προκρίνει. Ως γνωστόν, η Κομισιόν έχει απορρίψει από θέση αρχής την θέσπιση μόνιμων μηχανισμών στα πρότυπα των μηχανισμών που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Βέβαια, η πραγματικότητα με σειρά χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να βιώνουν ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές αγορές θέτει εκ νέου το θέμα στο τραπέζι και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτακτικότητα, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Ρουμανίας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα κατά την συνάντηση που είχε με το τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες. «Απαιτούμε δικαιοσύνη, να επικρατήσει η κοινή λογική, να μην έχουμε μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σε κάθε περίπτωση, η «γραμμή» του Υπουργείου κατά την σημερινή συνάντηση θα εστιάσει στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, επιχειρηματολογώντας, ταυτόχρονα, για μόνιμα μέτρα που ωστόσο γνωρίζει ότι απαιτούν χρόνο για να εφαρμοστούν και επομένως δεν μπορεί η συζήτηση να μείνει σε αυτά.
Οι τελικές αποφάσεις του κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ θα συνεκτιμήσουν την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς τις υπόλοιπες μέρες του μήνα καθώς επίσης και την εκπτωτική πολιτική που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν οι εταιρείες προμήθειας για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου. Αξιόπιστες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν την επόμενη εβδομάδα σε κάθε περίπτωση πριν την ανακοίνωση των χρεώσεων για τα «πράσινα» τιμολόγια από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος.
Να συμπληρώσουμε ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς επόμενης ημέρας για τον μήνα Νοέμβριο «τρέχει» μέχρι και σήμερα στα 139,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με την όποια αποκλιμάκωση έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις προηγούμενες, να μην επαρκεί για κάποια τρομακτική διαφοροποίηση στη συνολική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, η διακύμανση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η διαθεσιμότητα των μονάδων, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα καθώς και οι τιμές φυσικού αερίου – που σημειωτέον κινούνται στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων μηνών στα 48 ευρώ/MWh – διατηρούν υπό συνεχή «αίρεση» τις όποιες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, συνιστώντας εύλογες αφορμές για να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα «σήματα» που εκπέμπει μέρα με την μέρα η χονδρική ρεύματος μέσα από τις τιμές.
Η προβλεπόμενη λύση της «Αγοράς Διαθέσιμης Ισχύος»
Χρειάζεται ωστόσο να σημειώσουμε, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Στάμτσης σε συνέντευξή του στη τηλεόραση της Ναυτεμπορικής στις αρχές της εβδομάδας, ότι η αναθεωρημένη κοινοτική οδηγία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει μια σειρά μέτρα «άμυνας» στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας.
Ένα τέτοιο μέτρο είναι η διαμόρφωση «Αγοράς Διαθέσιμης Ισχύος». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Διαχειριστής του συστήματος προσδιορίζει την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σύστημα, προχωρά σε δημοπρασία της ποσότητας αυτής με τους συμμετέχοντες να καλούνται να υποβάλουν προσφορές και καταλήγει στην σύναψη συμβολαίων για την προμήθεια της εν λόγω διαθέσιμης ισχύος σε μια συμφωνημένη τιμή.
Μάλιστα, για τις μονάδες που συμμετέχουν σε αυτή την αγορά, η οδηγία προβλέπει την δυνατότητα επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση της ενέργειας που πουλάνε στην προημερήσια αγορά, επιβάλλοντας έτσι έμμεσα ένα πλαφόν στην χονδρική αγορά ενέργειας, σύννομο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο εφαρμόζουν ένα τέτοιο μοντέλο με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι το τελικό όφελος είναι σημαντικό και σε όφελος της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.
Υπογράφτηκε η συμφωνία για το Ταμείο Απανθρακοποίησης
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και ένα ακόμη βήμα σε όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για να στηρίξει τη νησιωτική Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης που «ξεκλειδώνει» ευρωπαϊκούς πόρους από τη δημοπράτηση 25 εκατ. δικαιωμάτων CO2. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, από την πλευρά της Κομισιόν παρέστη ο Μάρος Σέφκοβιτς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν, για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων στα νησιά, εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα διευκολύνουν τα νησιά να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση. Οι πόροι είναι πολύ σημαντικοί, θα βοηθήσουν σε πρώτη φάση να διασυνδεθούν τα νησιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στη στρατηγική της χώρας μας να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.